Cypern-Pahfos

0

Är du liksom vi trötta på den kalla sommaren 2012 och längtar till något bra, billigt och varmt. Någonstans där du kan njuta av sol och bad, fest och mat eller bara ta det lugnt. Då ska du läsa detta.

Pafos eller Pahfos som staden också heter ligger på Cyperns sydvästra sida ca 14 mil från den kanske mer kända staden Aya Napa.Pafos var under 80-talet en populär turistort för oss svenskar men dog nästan helt ut när charterbolagen började etablera sig i Aya Napa.Men nu har Pafos börjat etablera sig igen och man satsar på den medvetna turisten som jagar upplevelser, vita stränder och aktiviteter utöver skumbad och konfettiregn.

Pafos är en mysig hamnstad med lång hamnesplanad som kantas av en uppsjö med fiskrestauranger som alla serverar sk Fiskmeze för ca 200kr vilket är olika smårätter av havets delikatesser som serveras tills du säger stopp.
Det är även här barer trängs och längre upp även diskoteken på den självklara bargatan.
Utelivet är som det brukar vid den här typen av resorter dock mycket lugnare än ex Aya Napa. Det är genomgående en mycket mer stilfull atmosfär kring hela Pafos inte alls lika turisthetsigt eller påträngande som det brukar vara utan allt har sitt lugn.

Staden är uppdelad på två delar en övre och undre del. I Pafos nedre del finner du hamnen och turiststråken. I stadens övre del hittar du lokalbefolkningens vattenhål som marknaden, riktiga butiker och mysiga caféer. Det är få turister som orkar ta sig till den övre delen trotts att den delen är lika mysig att gå runt i men med färre turister. Det är väl värt ett besök i en av de barer eller restauranger som ligger på höjden och bara njuta av utsikten.

Det finns en del att göra för den som har historieintresse, det sägs att Afrodite föddes i Pafos och man har bevarat det som man tror var hennes bad. Badet som liknar en källa intill havet är kanske inte något märkvärdigt i sig men området ligger vackert till med möjlighet till kortare vandring igenom en botaniskträdgård, skog och sedan följa havet ett par kilometer.
Man har funnit en imponerande samling mosaik sedan romartiden som kan beskådas bara någon kilometer från city.
För dig som gillar än mer arkeologi så är det värt att ta en titt på de magnifika kungagravarna som än i dag är ett mysterium.

Helgonet Agios Neophytos imponerade boning som han själv lät karva ut i sten under tidigt 1100-tal är värt ett besök. Man har bevarat delar av hans kropp såsom kraniet och diverse ben som finns att beskåda i det lilla kapellet som ligger intill Agios boning.

Är du vinsugen så gör ett besök kring någon av de vingårdar som finns runt omkring i området. Cyperns viner håller hög standard och att köpa med sig en flaska direkt från tillverkaren är en billig lyx som man ska unna sig om är i Pafos. Jag kan rekommendera en Rosé ”Einalia” som gör sig fantastiskt bra i ett glas på terrassen i lätt bris med gul-orange solnedgång . Tillverkaren är ”Vasilikon” och ligger ca 15 minuters bilfärd upp i bergen.

Cypern har Europas bästa bad och dykvatten. Det är kristallklart och asurblått vatten som ofta blir runt 28-grader varmt. Det gör det perfekt för dykning som är mycket populärt i området med sina vrak-dykturer till en av de många skepp som ligger på botten intill Cyperns kust. Fisketurerna går tätt från hamnen, gillar man att fiska tonfisk så går det turer dagligen för det.

Resa till Pafos är väldigt billigt med Ryan Air, det kostar ca 700kr/vuxen ToR. Transfer från flygplatsen kostar 1€, vilket all kollektivtrafik gör i området. Bussarna går var 15:e minut och tar dig direkt till hotellet.

Att bo i Pafos är ganska förmånligt, normal standard för en vecka, 2 vuxna 2 barn ligger från ca 3500kr och uppåt. Reser du som familj kan jag rekommendera Capital Coast Hotell med sina rymliga och nyrenoverade standardrum ca 70kvm med nya vitvaror såsom tvättmaskin, diskmaskin frys och kyl, med tillhörande poolområde med bad för spädbarn till vuxen. Dessutom en varm inomhuspool och havsbad.

Slutligen så är Pafos ett prisvärt resmål för dig som söker livskvalité. Äta ute är överkomligt, kollektivtrafiken fungerar toppen och för 3€ har du ett dagskort och kan åka hur mycket vill,
Söker du charterfest är Pafos inget för dig utan om du vill ladda batterierna och upptäcka saker så är detta en stark rekommendation.

Bra Länkar

www.visitpafos.org.cy 

www.ryanair.com 

foto/text leon grimaldi

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments