Concrete Society

0

Concrete Society

concrete-society-2
concrete-society

Det är inne att vara punk idag, gymnasiebrudarna springer omkring i sparkbyxor med hål i, grabbar klär sig i Misfits Tees trots att de aldrig hört dem eller ens förstår vad de stod för. Därför att man tror det är outfitten som gör det man står för musikaliskt, det är viktigt att ha en samhörighet. Hur viktig är den om den ändå bara är kosmetisk och man egentligen inte förstår det som stilen representerar?  Samma sak gäller skivbolagen som naturligtvis inte är sena att hänga med trenden punkrock. Man tar in bra band med unga drömmande själar som verkligen vill lyckas med sin punkrock, De säljer sig till djävulen och låter de stora bolagen förädla dem, städa dem och tar in en stylist ex från idol att borsta till dem. Produkten blir ett Backstreet Boys med nitar. Där står vi just nu, mitt i slakten av punkrock kulturen som får Sid Vicious att vända sig i jorden…Men!!…Hoppet är inte ute, det finns band, bra svenska band som slåss för sin existens, attityd och stil. Vilka vägrar att någon borstar till dem och tar integriteten ifrån dem.
Concrete Society är ett sådant band, som gör allt för att för att stå för det de tror på, kvalitet!!..

Som gammal Bad Religion fan är jag totalt våldtagen av deras nya skiva ”Diesel and Bones” som släpps i mitten av november. CS består av fyra barndomspolare som började lira ihop vid barnsben (1994) eller kanske inte alla i bandet.  Trummisen Daniel blev uppraggad på ett mellanstadiedisco. Mellan klunkar av Kuba cola och popcorn lyckades Andreas och bröderna Richard och Rob få med Daniel. – Deras typ av musik var inte riktigt min grej. Dessutom kunde jag inte ens spela trummor och levde med drömmen att kicka dubbelkaggar i något dödsmetallband. Såg nog trots allt min chans att få spela med ett band och utvecklas med mina trummor. Richard matade mig med punk och jag föll som en blind takläggare för ”Bad Religion”. Tror att denna inspiration låg bakom mitt beslut att viga in mig till bandet helhjärtat och lägga mina dödsmetalldrömmar i graven. Som jag förövrigt aldrig har ångrat, säger Daniel.

Nu var Concrete Society komplett så än i dag och utgörs av Richard Blom (sång och gitarr), Robert Blom (bas, kör och akustisk gitarr), Andreas Wassberg (gitarr och kör) och Daniel Frostberg (trummor).
Men ingen i CS kunde egentligen inte behärska något instrument alls – Det blev mer en slump när vi valde instrument förutom Danne för honom valde vi. Men det var egentligen bara Anders som kunde spela någon form av instrument. I och för sig blockflöjt men dock, han var snäppet vassare än oss som i stort bara kunde något ackord. Vi hade vår glädje och hunger att lära oss spela på riktigt och tog det dit, Richard ler under tiden han berättar om hur det började.

Alla i CS är delaktiga i låtskrivandet.  De sitter hemma och klinkar, tar sedan med sig sitt material till studion. – Man kommer ner till replokalen glad över sitt nya material. Så får man en pungspark som tack. Det råder tidvis polsk riksdag i lokalen och man blir totalt sågad. En låt låter aldrig lika som när man tog dit den. Oftast blir den bättre och det är nog vår styrka som grupp, berättar gitarristen Andreas samtidigt som han tar bort sitt hår som ständigt faller för ansiktet.


CS gör rubbet själva utom distributionen som Universal Music tar hand om och PR som Moore to be sköter. Bolaget driver bröderna Richard och Rob själva under namnet frontside (www.frontside.net) .– Vi vill ha kontroll, inte körda i någon maskin och bli en produkt i slutändan som ingen av oss passar in i. Vi vill inte heller släppa något vi inte kan stå för som ofta är risken när man säljer sig som en produkt, vi är ett livsverk inget annat. Vår sporre är den uppskattning vi får av fans och vänner något som ett badkar fyllt med pengar inte kan ersätta,  säger Rob och bandet håller nickande med.
Deras singel ”Coma” som även är med i tv-spelet” Bionic Commando” är en självklar singel men att få med sin låt i ett spel är kanske inte lika självklart, kan jag tycka. – För oss var det självklart att få med just den låten. Men spel är inte så långt från vår vardag. Vi är själva från spelvärlden och har arbetat i branschen under många år. Alla vi i CS älskar spel och ligger bakom företaget Lockpick Entertainment samt arbetat på på det svenska spelföretaget GRIN.  Att 2009 använda den digitala formen är något vi kommer arbeta mycket med i framtiden, det är en del av den tid vi lever i idag. Musik är mer än bara musik, den intar former och riktas om i takt med att tekniken hela tiden utvecklas. Det är viktigt att vi hänger med i den utvecklingen och inte slåss mot den.
Det är bara Andreas som står lite utanför den världen, då han själv säger – Jag köper skivor i massor det är lite av min drog. Jag har inte spelat tv-spel sedan 90-talet och tycker det är ganska trist med spel rent allmänt.  I övrigt arbetar han i en helt annan bransch, han är mattelärare vid Kulturama.
Vilket för den sakens skull inte gör honom till en tråkig person utan är en levande dementi av – Att en mattelärare har foträttaskor och skägg på halsen.  Hans utseende påminner rätt mycket om Nicklas i Idol, för den som undrar hur en mattelärare vid Kulturama ser ut. En sak ska ni ha klart för er att bandet inte är några halvfeta tv-spelsnördar med en blockflöjtsspelande mattelärare i släptåg. Tvärt om – Vi har alla skrapat våra smalben med våra skateboards och gör så än i dag. Vi är uppvuxna med den kulturen och är en del av den då det är ett stort intresse i våra liv övertygar Richard, iklädd en skate t-shirt.

Bad Religion är ett politiskt band, vilket punkband som tradition oftast är mer eller mindre. Men hur mycket politik är CS egentligen. – Vi skriver kanske inte direkt politiskt utan mer om saker som väcker en tanke, ibland även med glimten i ögat. Våra texter handlar även mycket om vardagen och saker som händer kring oss. Plattan ”Diesel And Bones” känns helt komplett och de har arbetat hårt på refrängmelodier vilket det kanske inte direkt skryts om. Något de inte nödvändigtvis behöver då varje låt talar sitt tydliga språk – Det svänger. Att fyra starka och skilda musikaliska viljor slagit ihop plattan måste varit ett rent äventyr. Nu när jag håller nya CS glassiga platta i handen kan jag konstatera att det är ett totalt bevis på direkt kvalitativa viljor. – Skivan var ett äventyr att skapa. Bara grejen med att saker bara rasade samman i studion under tiden vi spelade in var en utmaning.  Många gånger var det som att köra igenom sirap, allt gick trögt som fan. Berättar Daniel de övriga nickar med. Men tiden gav dem även en chans att få till nya bättre låtar att ersätta de redan tänkta. –”Get away” kom till i sista sekund i ett visst ilsket tillstånd under inspelningen.
CS är ett genomsvetsat gäng med en klar kompisanda och ironisk kärlek till varandra som fulkomligt omsveper Concrete Society likt kamratlukten i ett omklädningsrum för ett A-lag i fotboll. Jag kan inte annat än att säga. Köp plattan och se videon till Coma som förövrigt är grym. Du kommer förmodligen förstå vad jag tidigare beskrivit och vad Concrete Society står för, med det ha svårt att beskriva det du hört tydligare än – Jävligt bra skit…
Album “Diesel and Bones” release 18 november.
Releaseparty på Debaser (slussen) den 17 november
Webbsidor: www.concretesociety.com och myspace.com/concretesociety

Text/bild Leon Grimaldi

No comments