Casio GPR-B1000 Rangeman Test

Casio GPR-B1000 Rangeman

Casio har precis släppt sin nya GPR-B1000 för dig som älskar vildmark och äventyr. Rangeman är ytterligare en produkt från Casio som visar att de gör saker lite annorlunda. Trots att konkurrenterna väljer touchscreen så behåller Casio traditionella knappar, för att navigera i menyerna. Men Casio har skärpt till sig, det som en gång var krångligt är lättare än tidigare. Du har valknappar på vänstersida och menyscrollning sker med hjulet till höger. Du kommer tom åt knapparna med handskar för att ändra. Fördelaktigt ex på vintern. Klockan drivs via solceller vilket i sig är unikt och i framkant.

Intrycket

Under vårat Casio GPR-B1000 Rangeman Test insåg vi rätt snabbt att den är byggd som en tank. Redo att tåla ett eventuellt atomkrig. Rangeman är Dammsäker, extremt stöttålig, safirglas, armband i karbonharts och 2,3 mm tjock boett i  resin. Det ska mycket till om du lyckas ta sönder den här biten. GPR-B1000 är inte liten, det är en rejäl klocka (60,3 x 57,7 x 20,2 mm), inget för dig som söker en nätt klocka att ha under skjortärmen, den ryms inte där. Men några vita skjortor är inte ämnat Rangemans miljö. I vildmarken krävs annan klädsel och Rangeman ryms definitivt under skaljacka eller ulltröja, utan problem.

Den är inte så tung som man kan tro, 142gr, något tyngre än de billigare mindre modellerna i G-Shock-serien. Displayen är lättläst men inte jättestor, med tanke på alla funktioner som ska rymmas där kunde den varit lite större för att slippa få det plottrigt. Det tog mig en liten stund innan jag lärde mig de olika funktionerna och framför allt tyda dem. Barometern var lite rörig, men när jag väl bekantat mig med dem, blev allt självklart. Bakgrundsbelysningen lyser klart  och täcker hela urtavlan tydligt. Urtavlan kan själv komponera vilken info som du vill ska visas på displayen, barometer, sol upp och ned, tracking etc. Det justeras enkelt via vanliga klockmenyn.

Funktioner

 Klockan är proppad med funktioner som alla är tydligt tillgängliga i menyerna. Några intressanta funktioner är månfaserna, visas med symboler för den inställda geografiska platsen. Om indikatorn för högvatten är inställd på platsen kan ebb och flod visas för vilket datum som helst. Det kan vara användbart när du behöver ha koll på när tidvattnet kommer in. När geografisk plats har ställts in kan tiderna för solens upp- och nedgång för det aktuella datumet visas. Med stoppuret kan du mäta exakta tider bara genom att trycka på en knapp. Funktioner som är trevliga om du fiskar vandrar eller vill skåda fågel. 

 

GPS

Är inget nytt både TomTom Suunto och Garmin har haft det länge i sina system. Men inte drivet på solceller. Rangeman är Casios första solcellsdrivna G-Shock GPS -klocka. Det är ingen navigator tänkt att ta dig fram och tillbaka till shoppingcentret, utan från A – B i vildmarken. Det sker på klockans skärm med angivna direktioner. Din route trackas ihållande och du kan sedan ladda upp den som 3Dkarta eller bara en timeline. Koordinaterna har alltså lagts över till klockan och läses inte in löpande från telefonen därför spar man på telefonens batteri.

<

Solceller

Det unika med Casio GPR-B1000 Rangeman är solceller. Solcellerna laddar klockan hela tiden så länge den har solljus. Har du haft klockan på en mörk plats en längre tid laddar batteriet ur. Med klockan medföljer en trådlös uppladdningsenhet och efter 5h är klockan fulladdad, det räcker för 33h nonstop GPS tracking (det är länge) Addera då att klockan laddar så länge det finns ljus, du kommer aldrig få slut på ström.

Övriga funktioner

GPS-funktion
Dataminne för GPS-rutter: max 20 rutter
Bluetooth® Smart
Helautomatisk LED-belysning: Vrid på handleden så tänds belysningen automatiskt
Stötsäker
Köldsäker (ned till -20 °C)
Solcellsbatteri
Rätt tid med GPS
Barometer (260/1.100 hPa)
Termometer (-10°C/+60°C)
Digitalt kompass
Höjdmätare, max 10 000 m
Höjdökningsmätare
Månens faser
Ebb-/flodindikator
Solens upp- och nedgång
Stoppur: 1/100 sek – 1000 timmar
Nedräkning: 1/1 sek – 1000 timmar
4 alarm
Automatisk kalender
12/24-timmars tidsangivelse

Integrering

Rangeman ger dig fler möjligheter igenom G-Shock appen. Finns både till Android och IOS. Bluetooth fungerar superlätt och både Samsung och Iphone hittar klockan snabbt och enkelt. Lägga över kartor etc är supersmidigt och helt problemfritt. Dessutom som jag skrev tidigare så driver klockan sig själv och kör inte slut på telefonens batteri vid användning av GPS.

Prisvärd

Casio G-Shock GPR-B1000 är inte billig, utan ligger runt 8000kr. Det är en avancerad outdoor klocka som tål det mesta, en klocka som kommer hålla i flera år trots hård påfrestning. Är du en person som behöver en klocka under väldigt tuffa förhållanden är detta förmodligen den mest prisvärda klockan på marknaden. Men är du ute efter en klocka som är nätt smidig och lätt och använda under träning. Då föreslår jag något annat. Rangeman är inte gjord för det.

För vem är Casio GPR-B1000 Rangeman

Casio har gjort en nischad klocka, en rätt smal publik men ett viktigt segment för dem, då G-shock representerar ett aktivt liv. G-Shock har blivit lite av ett riktmärke för klockor för extremt bruk och aktiv livsstil. Deras tidigare Gravitymaster var för piloter, vilket är väldigt limiterad målgrupp, Rangeman med sin GPS-funktion ler åt en lite bredare publik trots allt. Klockan är självklar för dig som gärna drar ut på äventyr. Du behöver aldrig känna oro att klockan kommer gå sönder utan den är gjord för att hänga med under de tuffaste förhållanden man kan tänka sig en klocka kan stå ut med.

Sammantaget 

 • Mycket bra kvalité genomgående

 • Batteri med support av solceller, batteriet räcker i evigheter

 • Tydlig display

 • Enkla menyer att navigera i

 • Skapa eget utseende på displayen
 • Drar inte slut på telefonens batteri vid navigering trots att appen används.

 • Rejäla knappar
 • Bra GPS

Minus

 • Lite väl dyr ca 8000kr

 • Kan tendera lite klumpig.

 • Skärmen är lite rörig innan man lär sig tyda den

Text Foto Film Leon Grimaldi