Bruce Lee

0

Bruce Lee

Vi minns väll 80-talets Kina dojor. Det fanns 2 olika modeller en med brun sula och en annan modell med svart sula. Man sa att de med brun sula var äkta. Alla hade dem! Jag mest för att jag trodde jag kunde hoppa 2 meter i flip och kicka folk på hakan. Fast om man bara provade att springa i dem märkte man att det var en nära döden känsla så fort man försökte bromsa in. – Det var glas hal sula!!.

 

brucesvrd

 Det var naturligtvis en fluga med kina skor mer än ett praktiskt verktyg för Kung-fu wannabies. Jag hade det för jag ville vara en ninja. Man matades med detta  begrepp – Att ninjor var “the shit” allt ifrån mode till spel, filmer. sporter som Karate , Kung-Fu och det dödliga Ninjutsu var hett. Från Ninja till Bruce var steget inte långt för det var han som inspirerade oss kids med sina kickar. Myten om mannen som skakade världen med sin ohyggliga hastighet i kickar och slag. De sägs att han fick spela in fighting scenerna i halva sin kapacitet för att kameratekniken skulle hänga med. Det där är ju sanning med modifikation. Sanningen var att Bruce fick köra sina kickar något långsammare för att publiken skulle se vad han verkligen gjorde. Om kicken träffade hakan eller halsen.
Hans stil var blandning från det bäs

 

ta från olika kampsporter. Med vikt på Wing-Chun Gung Fu. Han utvecklade senare sin egna teknik kallad Jeet Kune Doo

 

Trenden med Asien filmer var/är naturligtvis stor och är en hel kulturhistoria i sig. Men vi inriktar oss på det största namnet nämligen Bruce Jun Fan Lee eller som han mer är känd som  Bruce Lee. Född i drakens år 1940 i San Francisco. Med det har man guds välsignelse om man skall tro den Kinesiska mytologin. Hur vida den välsignelsen har hjälpt Bruce och hans familj igenom åren känns föga. Li Xiaolong som betyder den ”lilla draken” var hans Kinesiska smeknamn. Vad många inte vet är att Bruce inte var ren Kines utan han hade även tyskt påbrå i form av hans morfar som faktiskt var tysk. 

cf003425 
Bruce var fighter redan som liten och efter att sparkat skiten ur grann ungen och flera turer hos polisen blev hans familj orolig över Bruce. I samma stund som hans medborgarskap i USA höll på att rinna ut i sanden fattade hans far de drastiska beslutet. Kom inte hem skaffa dig ett liv i USA. Med 100 dollar på fickan och glatt humör intog han USA.
Började studera b la drama och arbetade extra hos sin släkting Ruby Chow (som i övrig blev en känd politiker).

Att Bruce började med film var ingen slump. Han introducerades tidigt av sin far inför branschen. Då hans far Hoi-Chuen var  skådis i Kina. Innan Bruce lämnade Kina hade han varit med i 20 filmer mest i bi roller med anledning av hans fars trägna tålamod att göra något bra med Bruce. När Mr. Lee väl var i USA så skämdes han inte att visa sina atletiska färdigheter utan ställde ofta upp i tävlingar som han sällan förlorade. Med hans fighting framgångar och fantastiska

snabbhet började hans namn att dyka upp mer än ofta i kretsarna och han började så smått bli känd fighter.
Bruce blev av en slump god vän med en känd frisör som arbetade med film. Gjorde bl a håret på skådisarna i Batman. Introducerades inför en producent och vän till hans nye vän och fick kasta för ”Green Hornet”. Som karaktären Kato får vi se Bruce i ”green Hornet” som var aktuell i en säsong. Bruce Lee cf003297syntes även i några avsnitt i Batman som Kato.
Tillsist blev det riktig film och den första Amerikanska filmen blev Marlowe. En stand in roll för detektiven Marlowe som egentligen spelades av James Garner. Bruce Lee´s huvudsakliga syssla var att visa coola kickar och slå sönder hans kontor.
Det ena gav det andra och han blev lovad en roll av Warner i deras film Wild West med huvudroll som shaolin Munk. Men de ändrade sig i sista stund med åsikten ”att en chip chop kines inte skulle imponera på den vita fina amerikanska publiken”. Vilket man kan kalla den tidens språk. Eftersom de enda gånger man hade kineser med i film så spelade de korkade. Nu skulle Bruce vänt den bilden till en mer seriösbild av folket av sitt slag. Men det var som sagt inte välkommet.  Utan rollen tillsattes av mesen David Carradine som du kan se i Kill Bill 1 och 2. Han har inget som helst med Material arts att göra what so ever. men så blev det i alla fall för att passa in på den ”perfekta vita publiken”.

I vredesmod lämnade Lee rasismens högborg och åkte tillbaka till Hong Kong. Där kom han i kontakt med legendariske Raymond Chow (arbetade mycket med Jackie Chan och ägde bolaget Golden Harvest han var dåtidens producentkung i Asien). 1971 fick han sin första efterlängtade huvudroll i ”The Big Boss”. Filmen blev en stor framgång och tog rekord både i och utanför Asien. Genast följdes succéerna upp med ytterligare raketer ”Fist of Fury” (1971) ”Way of the Dragon” (1972)

”Way of the Dragon” tog Bruce total kontroll över hela produktionen. Han skrev manus och regisserade och koordinerade allt. Dt var även i denna film som den klassiska fighting scenen med en björn hårig Chuck Norris utspelade sig på Coliseum. Nu började det verkligen gå bra för Bruce och hans namn fick i stort sett en ikon stämpel som karate filmerna mästare.

Nu vaknade Warner till liv och ingick i samarbete med Golden Harvest och gjorde ”Enter The Dragon” (1973). Enligt mig den bästa och för Bruce sista riktiga fim. Bara tre veckor innan premiären dör Bruce mystiskt 32 år gammal. ”Enter the Dragon” blev hans absolut största film.

cf003527Det finns en film kvar att nämna  -”Game of Death”(1979) som Bruce började på men fick lägga på is och lämna plats för ”Enter the Dragon”. 100 timmar film fanns redan klart och producent teamet bakom ”Enter the Dragon” blåste liv i materialet trots Bruce död. Men man använde bara 15 minuter av original Bruce resten ersattes av 2 stycken stand ins. Det är i denna rulle som den klassiska gula dressen syns i samband med den berömda fighten mot en jätte som egentligen är en NBA spelare vid namn Karem Abdul-Jabar avgörs. Scenen är en super klassiker inom Kung-Fu filmens historia.
Lite kul fakta är att stand in i ”Game of Death” heter Tai Chung Kim. Samma kille gör även stand ins för Jackie chan och har medverkat i nästan samtliga Bruce rullar som statist. Han syntes även som Bruce Lee´s spöke i den gamla rykaren ”No retreat No surrender”(1985)

Den 20 juli 1973 dör Bruce Lee. Troligtvis av en allergisk reaktion av muskelavslappnande värktabletter han hade fått. Man fann även spår av cannabis i hans blod. Hans hjärna hade svullnat vilket tros vara den dödande effekten av pillren. 2005 kunde man konstatera att detta var en mycket vanlig dödsorsak av de piller han hade fått i sig. Trots detta så spekuleras det om hurvida det är möjligt att en vältränad man i sina bästa år skulle kunna cf003494dö av allergi. Han finns begravd i Seattle vid Lekeview Cementery.
Förutom att han lämnade världen som legend så hade han även en familj. Bruce och hans fru Linda Lee fick två barn, Brandon och Shannon Lee. Brandon hade ljusa utsikter att bli en ny Hollywood hjälte hans karriär tog fart spikrakt uppåt och han hade huvudrollen som Erik Draven i ”The Crow”. Samma film som blev hans död. Där det laddades med en riktig kula i pistolen som skulle användas och Brandon avlider nästan direkt efter träffen. 28 år blev han. Mordet är fortfarande ingen som står till svars för.
Shannon Lee är skådis även hon och kan ses i b la Blade, She me and her.

No comments