Bronson

0

charlieCharles Bronson eller Michael Peterson som han föddes till har tillbringat inte mindre än 30 år i isolering av sina 34 år bakom galler. Han dömdes som 19 åring till 7år för rån . Ett straff som han själv beskriver det – Jag hamnade på ett hotell, i alla fall jämförelse med sluten psykiatriskvård som var ett smutsigt helvete. (klicka bild för trailer)
Filmen beskriver hans liv med stora doser mycket artistisk regi. Kanske inte konstigt när samma danska regissör faktiskt har Pusher på sitt samvete. Även om Bronson tenderas som ett mästerverk i jämförelse med Pusher trilogin. Man återspeglar tidvis Charles att likna Jokern i Batman och stundtals som en ren och skär psykopat. Trots allt kan man inte låta bli att känna empati för det djur han faktiskt beskrivs som – Att det döljer sig en människa bakom masken. Tom Hardy känd som elakingen från Oliver Twist gör en lysande roll som Mr Bronson. Att tro att detta är en vanlig kåkfararfilm är för lätt fotat, utan här serveras inget självklart som räkmackor. Man utlämnar mycket till betraktaren, där filmen återspeglas som en pjäs där scener ut Bronson liv lyfts framför dig. För att tvärt göra stopp mitt i en teaterscen där Bronson är målad som en clown för att framställa Bronson som sitt egna alter ego med distans. Genialiskt och våldsamt snyggt i ordets bemärkelse. Känslan av den här filmen var exakt samma som när jag Trainspotting för första gången. Jag älskar det på samma sätt som det berör, Budskapet är tydligt – Allt Bronson ville var att bli känd. Säga vad man vill men nog har han lyckats och det har knappast frångått någon att det ringer en klocka då hans namn nämns.
Trots allt kan jag inte hålla inne med att Windings verk är en flört mot filmens indie publik pretentiöst buteljerat vin. Utan att glömma hålla huvudet ovanför vattenytan och även nå ut till vanliga döda. Risken kan annars bli att man somnar, och detta är absolut inte ingen trött indie film. Söker du coola och lönlösa fängelse rullar utan baktanke då kan du leta vidare. Bronson är till för dig som vill ha lite extra.

 


Regi:

Nicolas Winding Refn
Genre:
Drama, Action
Speltid:
1h 33m
Skådespelare:
Matt King, Tom Hardy, m.fl.

 

text Leon Grimaldi

No comments