Blue Blackout Spark SL

Blue Blackout Spark SL, Som en höstfilt i mörk november värmer ljudet inspelat på nya poddmicken från Blue. Aldrig tidigare har min röst varit varmare och djupare.

Blue arbetar utanför den traditionella ramen för märken som ex Neumann och Shure. Vilka är grymma på mikrofoner men komplett stillösa. Blue är riktade till folk som gillar attityd och design men med bibehållen kvalitet.

Blue’s ljudkaraktär är tydlig och varm vilket skiljer sig en del mot klassiska studiomickar som strävar efter en så rak kurva som möjligt. Blue började med att tillverka studiomickar för proffssegmentet i främst studiomiljö. Deras erfarna teknik har tagits vidare till en nedbantad konsumentvariant av pro-modellerna. Priset på Blackout Spark SL är 1700kr mot ex deras flaggskepp Kiwi för runt 20-tusen.

Blue Blackout Spark SL är en mikrofon främst för youtubers och poddare men även till enklare hemmastudio-inspelningar. Jag ställde den mot min svindyra Neumann och ja, skillnaden är tydlig Neumann är en bättre mikrofon med bättre upptagning och krispigare sound. Skillnaderna märks främst vid sång och akustiska inspelningar. Skillnaderna är små när det handlar om regelrätt speaker och dialogmick som vid ex poddning och Vloggning att jag knappast kan motivera att lägga de extra 10000kr på Neumann för den kvalitén.

Det kan kännas lite orättvist att jag ställer Blue Blackout Spark SL mot en gigant. Ja, det är det, men gör Blue till en tydlig Goliat som står sig bra mot de största och med det ger dig en bild av hur mycket du får för dina 1700kr.

Som tröst ställde jag den även emot en likvärdig mick från SE Electronics ”sE X1R” ca 2100kr. SE är en hyfsad mick i sin kategori med grym upptagingsförmåga. Den levererar exakt vad den ska, men totalt karaktärslös. Att en mick har bra upptagningsförmåga är inte alltid bra, den plockar nämligen upp vartenda lilla ljud i bakgrunden som ex knapptryck. Vilket är oerhört irriterande när man spelar in pod. SE X1R är inte heller någon podmick utan en studiomick för sång och instrument då vill man att den ska plocka upp så mycket ljud som möjligt ex strängljud från en gitarr.

Varför är Blue så bra?
Första intrycket av Blue Blackout Spark SL är paketeringen. Den kommer i en snygg låda i cherry-rött. ett skrin med ett lock som skjuts åt sidan. I lådan ligger micken snyggt inbäddad i vadderad vagga.
Micken har en betydande vikt, känns solid, både knapparna i fronten och höljet. Mick-huvudet är runt. Tydligt rock-a-billy inspirerat. På fronten sitter reglagen snyggt placerade, du kan skära kurvan med -20db om du ex spelar in vid något stökigt ställe och ett 100hz cutting filter reglage. I lådan finns även en Shock Mount.

Micken installeras i Blue ”Compass” bordställ för 1000kr. Kabeln dras snyggt igenom stället.

Mikrofonen kopplas in i en ”Studio One Usb Box” du behöver separat ljudkort med XLR för att få ut det bästa av micken.

Mitt första intryck vid röstprov var att ljudet var aningen vasst. Det blev mycket distade S-ljud, i övrigt en mycket varm och rund karaktär. EQa bort de högsta frekvenserna och lyckades få en fin gradient balans i mellanregister och botten. Idag har jag aldrig haft bättre ljud för min röst än det varma härliga som Blue levererar.
Dessutom avskärmar micken bakgrundsljud snyggt. I min podcast (som du kan lyssna på) har jag fullt fräs i lurarna. Läck som normalt blöder igenom, men det hörs knappt alls, inte heller knapptryck.
Är du en Twitchare eller poddare som villl ha bra vokalt ljud utan störande bakgrundsljud ska du ta dig tid att testa Blue. Både Snoop och Justin Bieber har dem som favorit. Man kan tycka vad man vill om dem, men de har knappast dåligt ljud i någon produktion de gör.

Helhetsintryck
Blue Microphones har helt klart en tydlig attityd. Från box till mick. Vikten, designen och kaxigheten känns redan i handen. Detta handlar inte bara om Black Spark SL utan är ett tydligt DNA i allt de gör. Medan min Neumann känns som en tråkig ingenjörsstofil jämte denna rebell. Skulle ögat välja hade det blivit Blue alla dagar i veckan, så även örat om det handlar om podcasts Vloggar och Twitch, helt tveklöst. Ljudet blir snyggt, troligtvis aldrig låtit bättre för 1700kr. Dock förvänta dig ingen magi när det handlar om ex spela in trummor eller gitarr. Det är inte micken gjord för utan främst riktad till poddare och gamers som vill låta bra. Blue Blackout Spark SL är en kvalitativ mick som enkelt konkurrerar med mickar i högre klass.
Sammantaget funktion, kvalité, pris och design är micken en klar 4a i sitt segment av konsument-mick. Anledningen till att den inte får en femma är att jag blev tvungen att skära rätt mycket i toppen för att bli av med en tenterande distorsion.

 

text/foto Leon Grimaldi