Biarritz

0

5p3a9672
5p3a9596
5p3a9802
5p3a0019
5p3a9620

Att Biarritz är en hyfsad känd surfspot vet nog alla som pysslar med Surf. Jag hade hört rätt mycket om Biarritz innan jag drog ned till de sydliga franska delarna där den historiska byn ligger.

Om jag ska vara helt ärlig så hade jag inte så fet reskassa utan googlade runt på nätet efter billiga resor. Jag ville till Biarritz men alternativet var även Las Palmas. Där man kan kombinera sangria, grisfest och surf. Att jag sedan hittade på Norwegian som tog mig till båda alternativen till sjukt bra pris gjorde inte saken lättare. Efter spelat tärning och kört sten sax eller påse så blev det Biarritz. Eller egentligen blev det Bordeaux där flyget landar och sedan tåg därifrån till “Birran”. Fyra dagar hade jag på mig att försöka göra något bra av Biarritz.


Det var söndag morgon kl 0400. Jag mådde som jag förtjänade, hade lirat plattor på en klubb fram till kl 02 sedan hem och i väg med skjutsen. Det är nu man tackar sin stjärna för att man har förstående föräldrar som faktiskt tar sig an att skjutsa mig 9 mil i ottan till Arlanda för att ta planet till paradiset. Jag hade alltså inte sovit på ett dygn när jag sitter skjutsen och börjar prata osammanhängande om saker som inte var verkliga. Hallucinerar skulle min läkare kallat det. Inchecken vid Norweigan´s disk gick smidigt och jag ramlar in backstage eller snarare gaten. Hoppar på planet och sätter mig. Bredvid mig får jag en kvinna i glada 50år, som började stöta på mig. Jag trodde jag hallucinerade” – pratande flodhästar finns det”..jo tydligen rakt framför mig..

Jag somnar innan säkerhetsinstruktionen är klar. Sover som ett barn och jag drömmer.” –Jag drömmer att jag är halvnaken i en ödslig fjällstuga i kraftig snöstorm, det är kallt som fan. Utanför går det isbjörnar med rimfrost i pälsen. Ett fönster åker upp och det sprutar in snö över min bara kropp. Jag blev blå. Då vaknar jag..”

Det var skitkallt i planet!!!. Jag hade ändå min varma hoodie på mig men det räckte inte.

Jag frågade flygvärdinnan om de möjligtvis har en filt. Det fanns inte?. Jag drar ner kepsen och upp med min bandana. Helt plötsligt ser jag ut som om jag ska kapa planet. Somnade om och vaknade upp i Bordeaux.


Från flyget till Bordeaux central tar det en timma med buss. Bussarna gick var 45e minut det fungerade bra och kom i tid till centralen. Kollade klockan och har 2 timmar på mig att fixa biljett. Var inte oroliga för språket det fungerar jätte bra. Alla pratar jätte bra franska så det är bara att känna sig som fisken i vattnet.

Damen i biljettluckan var en mycket ambitiös och hjälpsam dam med klockren service, hon skulle definitivt lära Sj ett och annat. Du kan nämligen samtidigt som du bokar din tågbiljett även boka hotell. Vilket jag gjorde.

 

Tåget anländer och det är packat med folk. Men franska tåg är gjorda för detta. Stora och komfortabla. – Återigen SJ ”you still have things to learn” Därför är komforten bra även för mig som satt på golvet


Väl frammer får jag tag i en karta och en buss. Det var varmt och skönt och svetten forsar under ryggsäcken. Studsar av bussen som tigern i Nalle Puh, slår på GPSén och börja navigera. Jag går och går och går och…. Jag ser målet i displayen men de flyttar sig hela tiden så gör även vägen. – Men för fan, har den fått värmeslag?. Jag plockar fram den klassiska kartan -Kollar. Men jag har ju gått 2 km fel. Jag blir rasande. Kastar den förbannade GPSén åt helvete. Tar av mig ryggsäcken vrider ut tröjan och fattar kartan. Till sist hittar jag mitt hotell insprängt mellan 2 hyreshus. Det är pittoreskt mysig och framför allt billigt. Standarden var över förväntan och helt superb med internet och allt. Pris 450kr natten – bra skit- . Hotellet heter Gardenia Hotell värt att kolla in.


Nu började det faktiskt bli sent. Jag hade tidigare haft en del kontakt med Surf Akademin. Ett svenskt surfcamp i Biarritz. Jag tog deras nummer innan jag åkte och ringer dem. Mest för att se vad det har för sig en skön kväll som denna.

45 minuter senare sitter jag i en park och väntar på grabbarna. Det river en karusell där jag sitter, ser ganska kul ut. De ser ut som de har slagit ihjäl karuselldjuren och lagt dem på något som liknande en likhög av leksaker.

Grabbarna dyker upp och vi bestämmer oss för att käka vid ”La Pizzeria”. Det visade sig att den ägs av en siciliansk familj. Pizzan var självklart super god, ungefär som man kan förvänta sig för 12€.

Peppe pratar på om Biarritz.

Alltså Biarritz är retro surfens hemvist. Det var faktiskt här det började i Europa.

Retro, för folk närmare 50 eller vad, frågar jag

Ne men neej, alltså här körs det för det mesta med longboards. Man kör stilen från dess rötter.

Ahh, låter cleant ungefär som min relation till skate. (tror jag)

Det är mycket stil och helhets tänk kring surfen. berättar peppe

Är det viktigt för Er?. Frågar jag

Ja absolut vi vill förmedla hela surf grejen med Aloha, det känns som den nya skolan har tappat det. Blivit mera materialistiskt.

 

Vi tar en promenad igenom den ljumna kvällen och grabbarna kan sin historia bra. Napoleon var verksam i denna lilla by. Han lät både bygga en sommarstuga och sedan även ett palats till sin fru. I dag kan man bo där. 15 tusen för en natt.

Jag tyckte det kändes lite väl stekigt för att vara en surfort. Men rättades snabbt av grabbarna. – Det är precis det som är det sköna. Fusionen mellan miljonärer och fattiga surfhippies. Alla samsas utan att det blir komplicerat. Utan man kan sitta på stranden och snacka med en snubbe som är högre överklass och man har massor gemensamt tack vare surfen och havet, ett möte med en nivå som aldrig skulle träffas i en storstad. Det är liksom det som gör hela grejen med Biarritz.

 

Barerna och esplanaden är helt klart inbjudande till en mojito eller en kall öl. Men det hade ingen av oss ork till. Utan det blev en läsk på en skön bar. ”Bar basque”. Där fans det en kille som hade exakt samma frilla som skyltdockan i fönstret bredvid. Ganska kul och han var sur över vår linelse. Han ville inte vara med på bild. Kanske inte så konstigt när vi står och skrattar åt honom!?

Nåja vi tackade varandra för kvällen och bestämde att tidigt i morgon så skall vi plåta surf.

 

Måndag klockan är halv 7. Det har regnat monsun hela natten och luften är fuktig. Halv åtta ska jag möta grabbarna för plåtning. Jag var hungrig som vanligt. Hade inte jag betalat för frulle?. Jodå det hade jag minsann, fan va gott tänkte jag. Klär på mig och tar mig ut i foajén. En fransk man som kan engelska lika bra som jag kan franska (dvs inte alls) möter upp mig. Jag försöker med tecken visa vad jag vill. Han utbrister i ett – Aha!!. Låser upp dörren till en smal trap. Jag kliver in och märker att den går ner till en mörk och fuktig källare. Den typen av källare som din mamma varnade dig för. – Vad menade han med detta?

 

Jag struntar i frukosten tackar för visning av den fina källaren. Köper en macka och en juice för 100 spänn. Tar mig till mötesplatsen. Vi börjar fota i morgonljuset. Vattnet står högt och några surfbilder är inte att tänka på. Vi väntar lite, vattnet sjunker rekordsnabbt. Havet förvandlas till litet och stökigt precis som man inte vill ha det. Jag gör det bästa av situationen. Märker rätt snabbt att detta är en cool strand. ”Basques” som den heter. I bakgrunden ser man Napoleons sommarstuga Villa Belza framför en lång sandstrand, här finns det plats för alla. På ena sidan har du den trista franska surfskolan som definitivt inte lär ut kulturen utan klär upp sina elever i likadan t-shirts. Skickar åt dem b-brädor och de ser så o-surf ut!!. I mitten har du en av världens mest kända shapers, mixat med surfproffs. Alla på samma ställe. Man kan snabbt ställa sig frågan, – I vilken annan sport händer det att ”fotbollsskolan” tränar samtidigt och på samma plan som Zlatan. Det händer inte!, men det händer här. Alla åldrar hänger här och det har en sak gemensamt. Havet!

 

Det var dags för lunch, vi tog in vid en skön liten restaurang och vi beställde in sallad. Nu har jag min chans att fråga om idén med Surf Akademin.

Det här med Surf Akademin vad är det egentligen.

Vi fixar surfskola i 5 dagar om man bokar en vecka med hotell för sex stycken nätter.

Aha, varför är det bara 5 surfdagar på en vecka.

De går bort två dagar för ankomst och hemresa.

Vad pröjasar man för detta.

Det beror på vilket paket man tar men från 4 tusen till 6 tusen ungefär. Då bor man på hotell mitt i Biarritz

Det finns ju en hel del surfskolor runt om. Vad gör att ni skiljer från mängden.

Vi kan våra trakter vi har bott här under flera år. Vi lär inte bara ut surfing utan hela kulturen. Vi vill inte att våra elever ska se ut som nybörjare bara för att de är det. Utan style är viktigt. Vi kör filmkväll i mitten av veckan. Filmen vi visar är den film som vi själva tagit av eleven. För att de skall kunna se sina brister och fila på dem.Är folk nöjda?

Det kunder vi har är återkommande och ofta plockar de med sig någon polare så det blir ett nätverk ungefär. Det är rätt kul faktiskt så vi brukar ha en liten fest till hösten i Stockholm för alla våra deltagare.

Menar du att ingen klagar.

Klart att vi har haft några missnöjda kunder men det roliga är att det kommer tillbaka i alla fall.

Vad handlar missnöjet om?

Att vi inte skötte Transfern vilket var ett missförstånd. Vi jobbar inte med transfer det få man sköta själv. Men är man ovan med det så klart att det blir missförstånd

Kör ni fler destinationer

Ja visst. Costa Rica. Där är det super Nice Vi har en stor farm mitt ute i obygden där vi bor och surfar. Där ingår det faktiskt transfer med privat flyg. Eftersom det är så långt ut i ingenstans och det skulle vara för äventyrligt att ta sig fram i träskmarker fyllda av krokodiler.

Så man bor som Tarzan alltså. Men är det inte mycket giftiga ormar.

Ne, inte där vi har gården. Om man är ovan med vrålapor så kan man tro att King Kong är i köket. Det är det värsta..

Låter kanon. Hur länge är ni i Biarritz

Från Maj till slutet av oktober

Hur bra måste man vara för att surfa med Er.

Vi har olika nivåer det är bara att tala om det till oss så anpassar vi oss efter deltagaren.

Men om jag är superduktig, vilket kan vara till lika mycket bekymmer som för en nybörjare. Att man inte få ut något av surfen.

Det spelar ingen roll. Vi har även Pro instruktörer så det fixar vi.’

 

Summering:

Biarritz håller måttet i kategorin city surf. Det är en mysig stad med skön stämning och städer som Hossegor är inte i närheten. Biarritz är en klass för sig med sina mysiga restauranger och stränder samt mixen av människor som gör att det är skön stämning och man träffar lätt likasinnade. Det är ganska dyrt att vara i Biarritz. Medelpriset på mat och dryck är generellt högre än i ex Hossegor. 150kr för en lunch 30 spänn för en Cola. På något sätt tycker jag att det är trots de höga levnadskostnaderna värt att vara i Biarritz, man betalar lite för atmosfären och miljön som är fantastisk

No comments