Berlin

0
berlin 1
berlin 2
berlin 3 1
berlin 2 1
berlin 7
berlin 1 1
berlin 4 1
berlin 5

Det vilar en mystik över staden med stark historia där öst och väst slagit isär en hel civilisation under kallakriget. Andra världskriget har utspelat sig i Berlin och trots de allierades bombmattor, nassism och komunistiskt förtryck så står staden kvar. När muren rasade 1989 så öppnades friheten för ett folk vars vardag var helt omvänd mot grannen i väst.

Denna historia har också präglat staden på ett positivtsätt och fått ett omfattande kulturliv och stadsdelarna i Öst anses numera som de absoluta kvarteren. Det här det fullkompligt bubblar av saker med en tillspetsad twist som vi vanliga svenskar kan se som galet annorlunda. Berlin med en yta som är nio gånger så stort som Paris men bara hälften så många invånare och bara en bil på var 13:e person så kan du röra dig utan att trängas.Avstånden mellan områdena kan ibland vara rätt långa därför kan det vara bra att köpa ett turistpass för 200kr, då ingår fri åkning med bussar och tåg och fri entré till museum etc.

Berlin en av världens säkraste huvudstäder och har lägst vålds och rånbrott i Europa procentuellt räknat. Du kan alltså känna dig säker även i de mörkaste kvarteren och berlinaren är mycket hjälpsam om du går vilse. Dock så är de äldre lite dåliga på engelska men de unga pratar gärna engelska.

Germanwings med sitt låga pris blev mitt val. Jag var i förstastund skeptisk till komforten som det oftast bantas ned på vid lågprisflyg men icke, den var god. När man reser till Tyskland vill man gärna ha god marginal till högsta tillåtna incheckningsvikt, det var även för mig en avgörande detalj. 30kg erbjöd Germanwings vilket är en god marginal i sammanhanget. Från Arlanda till flygplatsen Schönnenfeldt tar det ca 1h 30min, tag sedan pendeln för 2 Eur in till centrala Berlin, en resa på Ca 30 min. Sammantaget ligger denna mångfaldenshuvudstad endast 2 h bort.

Tåget stannar vid Alexanderplatz och är en mycket intressant plats i centrala Berlin då den hade stor betydelse i Östtyskland. Det var här man lät uppföra Öst´s två högsta byggnader. Det kända tv-tornet och det 125 meter höga hyreshuset som numera är hotell Park-inn. Byggnader som sträcker sig högt över Berlin. Jag föreslår att ta en middag i tv-tornet för 14 euro inklusive dryck och upplev hela staden från ovan. Ta dig sedan vidare till Park-in hotell och deras “roof  lounge” för en cocktail ( ca 4 eur). Du kan sedan hoppa ned från taket för 70 eur om du vågar dvs. Perfekt innan du dansar i väg natten eller kanske besöker en av de 100 biograferna, 80 teatrarna, 600 gallerierna eller någon av de3 operahusen.

Nattlivet är omfattande och en helt annan nivå en någon annan stad jag varit i. Fantasin till att vara udda och sticka ut i klubbvärlden är gränslös. Nattklubbar på ängsliga bakgårdar med endast en rostigport som entré utan en förnimmelse till klubbliv men som ruvar på en helt ny värld av party bara du hittar dit. Barer i lägenheter med deejay och fullt ös, är exakt sådant du bara finner i Berlin. Då vi här hemma lägger ned miljarder på designriktiga miljöer och totalt överpretentiösa koncept och inte ens kommer halvvägs mot hur bra berlinaren gör det. I Berlin skall det vara så ruffigt och så avslappnat som möjligt.

Gillar man inte de riktiga klubblivet utan vill ha det som liknar det vi har hemma i Sverige så finner du dina barer vid Oranienburger som är en total kontrast mot den total undergroundscenen i Friedrichshain och Kreuzberg. Det är här den stora klubbkulturen föds och inspirerar övriga världen. Man lägger stor vikt på originalitet och musikaliskkvalité som är ljusår från Tracks och kommersiella radio och danslistor som publiceras i Sverige. Klubbarna har dress code som även här skiljer sig från oss, – Var inte för dressad och kom inte i grabbgäng, då kommer man inte in. Personligen fick jag gå hem och byta om till en sliten Adidasjacka och jeans, i stället för vitskjorta och märkes jeans som tydligen var för dressat. Detta gällde klubben Panorama Bar (Am Wriezener Bahnhof 1) som även utsetts till världens bästa nattklubb av tidningen Mixmag. Andra nattklubbar som är värda ett besök är Cookies(Friendrichstrasse), Week End(Alexander strasse 5), och White Trash (rock bar , Schönhauser Alle 67). Eftersom utbudet är så stort och det bästa festerna hittar du bara om du vet om den, så rekommenderar jag att  hyra en nattlivsguide som har total koll på vart man ska gå och vad som erbjuds . Detta hjälpte mig mycket till att få ut russinen ur kakan. Guiderna tar inte med dig på någon charter barrunda, detta är på riktigt där dina behov är centrum. Besök www.berlinagenten.com de har guider som pratar svenska.


Frigjordhet är nog Berlins
grundtes och det präglar även shopping till en spännande och rolig upplevelse. I trakterna runt Kopernicus strasse finns det gott om alternativa butiker. Loppmarknaden vid Wolliner Strasse är Berlins största och slår upp portarna Fredag- Söndag och bör besökas, men framför allt marknaden i Mauerpark pa söndagar är spektakulär. Made in Berlin (Neue Schönhauser Strasse 19) är Berlins populäraste vintage butik med det ballaste från vintage världen medan Mehringdamm i Kreuzberg har ett antal skojiga secondhand butiker i en billigare kategori.  Är du ute efter etablerade märken och Concept Stores då är det trakterna kring Hackescher Markt, Münzstrasse och Friedrichstrasse som är intressant för dig. Dessutom finns en av europas största gallerior ”Alexia” (Alexander Strasse) med över 10 000 olika märken.
Julmarknaden i Berlin är något i hästväg och ett perfekt tillfälle att köpa något roligare julklappar än vad som är brukligt . Ett tips är att besöka chokladbutiken med egen fabrik vid Linien Strasse. Choklad i olika format bland annat en spelbar chokladskiva i tre olika musik genres. Eller varför inte ett besök märkessecondhandbutiken på samma gata, där du kan finna bla retro Gucci, Dior, Boss i former du aldrig tidigare skådat.

Ett av de just nu mest omtalade kvarteren i Berlin är lilla Istanbul (Kreuzberg) och Oranien  Strasse.  Hippies ,juppies, skådisar, konstnärer och olika kulturer krockar samman och bildar kanske ett av Europas mest intressanta kvarter för folk som gillar mode och kreativitet. Det är ofta konstnärerna själva som säljer sina produkter i butikerna. Det betyder att du är ganska ensam om det du köper eftersom det mesta bara görs en gång, när det slut så är det slut. Dessutom stödjer du de fattiga konstnärerna.

Att äta och dricka i Berlin är billigt. Jag kan rekommendera Clärchen Ballhaus vars lokal som under andra världskriget användes av Hitlers propagandachefen Joseph Goebbels som huvudkontor. Restaurangen har mycket goda köttbullar och gedigen 20-tals inredning. På kvällen ändrar restaurangen skepnad och intar en nattklubbskostym. En kostym där de först har danslektioner i charleston, jitterbug eller Swing för att sedan övergå till en dansant afton med blandad ålder och högstämning. Vi pratar inte Blue Moon Bar här pratar vi en upplevesle.
Boende är ganska billigt i Berlin om man jämför med städer som ex Rom eller Paris. Vid ex Park-Inn som är centralt hotell med hyfsad standard får du en natt med fin utsikt för 70 euro för ett dubbelrum inklusive frukost.

Fakta
Hotell Park-In 70eur natten inklusive stor buffé. Du bor då mitt i Berlins bästa delar dessutom med vacker utsikt http://www.parkinn-berlin.de

Germanwings helt klart smidigast och bästa pris i vårat fall ca 1000kr inklusive skatter. Så får man ta med sig 30kg i bagaget. www.germanwings.com
För mer info kontakta Berlin tourist office. http://www.visitberlin.de/index.en.php

No comments