Berlin, Glas och Betong

Att sitta på Tommis Burger Joint och titta ut över den lilla restaurangen, ägaren, den isländska kocken, steka sina burgare på den tight insprängda grillen som på sin höjd rymmer 8 burgare samtidigt, är stimulerande. Vi är på Invalidenstraße 160 i Bezirk Mitte, inte i DDR´s hipsterkvarter runt Kreutzberg eller Neukölln. Det är stressigt, svettigt, lunchtid i Berlin, Tommis Burger Joint är populärt. Deras ekologiska burgare har snabbt blivit en succé, allt är enkelt, Berlin-enkelt, enkelt pretentiöst. Menyn skriven på en liten skylt längs en av stolparna till något som stöttar taket för det som ska liknas en disk.
Det är bohemiskt med finess, noga uträknat, logistiken fungerar, det lilla grillbordet, de höga namnropen. Ingen irritation, alla vet att de får vad de har beställt för 9 €, det är vad en burgare med hembakat bröd kostar här.

Jag är tillbaka efter sex år för att se vad Berlin är idag. 2009 fanns det fortfarande ockuperade hus, hemvist för Berlins konstelit. Röster om missnöje hördes, – kapitalismen kväver Berlin, det dödar själen av det vi fått från det Berlin har uthärdat, menade de konservativa. Jag förstod aldrig riktigt vad de menade med det där, vissa var så konsekventa och hävdade att DDR var bättre, då styrdes inte allt av pengar, vi hade inga därför inte heller något problem.
Sjaskiga hus, förspikade fönster, sönderklottrade fasader färgsatte den grå DDR-betongen. Husen var maskerade påskägg, insidan gömde hippa gallerier och raveklubbar som ingen ovetande kunde ana.

Det pratades då om rädslan för att allt skulle få en ny finish, det har nu skett. De oborstade genuina kvarteren är borta! Det man ömmade över då har rivits, förvandlats till en upprustad storstad i vit betong. Kunde likväl vara Madrid, Paris eller Hammarby sjöstad. Tillintetsägande modern design, lyxiga lägenheter med inträngda företag. Det har blivit ett kommersiellt turiststråk för den som inte söker något utan vill ha det serverat som det vanliga.

Kreatörer, konstnärer och författare har flyttat till nya kvarter, Kreuzberg är etablerat sedan många år. Blivit känt bland hipsters och populärt bland de vanliga att hyrorna även här börjar höjas.
Historien loopas om på nytt, de som tidigare klagade på kommersialismen, flyttar återigen och bohemiska Neukölln och Marzahn anses som det nya riktmärket där hyrorna fortfarande är låga.

Skillnaden mellan kommersen kring Alexanderplatz utgörs av trestycken U-ban stationer, Kreuzberg är en Pandoras box, Neustadt likaså, en lagom vardagslunk, fritt från turister i grupp, vid caféer sitter unga och äldre, hippies och konstnärer småpratar lågmält, och stundtals skrattas det högt. Men trots det lågmälda , är det rätt ”snaskig känsla” över hela skådespelet. Djupa långa blickar kastas mellan borden, det flörtas, lesbisk, bög eller hetero spelar ingen roll. Ett förspel inför kommande natt.

 

Efter kl 19 förändras stadsdelen, små dörrar i fasaderna öppnas, gömda klubbar, pop-up-gallerier och barer uppenbarar sig från ingenstans. Det är livligt, kebab, humus och veganrestauranger växer samman i harmoni. Indie blandas med electronica, rockers, punkare, fylla med ört-rökande hippies. Oproblematisk symbios, här har Berlin för stunden planterat sin själ, innan den om något år flyttats vidare.
Det är även här du finner det Berlin som tungkysser dig, långt ifrån de pungsparkande turistfällorna som du hittar i alla större städer.
Till Kreuzberg har inte den girigheten hittat än, den hör inte hemma där utan jagas snabbt ut. Trots det så bubblar det av upprustning, som jag tidigare skrev höjs hyrorna och folk jagas ut till andra områden hur mycket de än protesterar vinner kapitalet.

Kottbusse Straße korsar Skalitzer Straße bildar Kottbusser Tor, mitten av en rondell, hjärtat av Lilla Turkiet. Det du märker när du kliver av U-Ban; folket, rösterna, butikerna och alla de härliga restauranger med orientaliska menyer. Libanesiskt, turkiskt, persiskt och Curry Wurst, det är gränslöst. Det går fort i förändringarna mellan kvarteren, det gäller att hänga med, lätt gjort att gå vilse.

Hämta Andan
Tiergarten, lungorna, frizonen, parken där stressen lättar när man vandrar över broarna till de små sjöarna. Vetskapen att 600 meter därifrån brottas shopping-galna turister vid Kurfürstendamm. Känslan blir mer tillfredställande, hittade snabbt mitt andhål här.
Det var ingen tillfällighet, jag sökte mig hit, det var ett tips. Den perfekta parken att jogga i, den är stor och över en mil i omkrets. Aldrig trångt trots att Berlin andas metropol är luften frisk här. Vad är härligare än att jogga i ett Berlin i gryning, uppvaknande, möter de som är på väg hem från klubben och dem som är på väg till jobbet. Natt möter dag blir till underhållning.

Marknaderna
Secondhand är stort i Berlin. Varje helg öppnas gator och parker upp för loppmarknad. Utbudet är blandat, privatpersoner till knallar. Mauerpark rekommenderas, den har allt från familjer som rensar källaren till mer sofistikerade säljare. Det är trångt, dammigt och stökigt. Du kan göra fynd här, babyskor, vinylskivor eller en cykel. Allt finns, tidlöshet av epoker. Nätverket är stort även om Mauerpark är bredast, så är den i Rathaus Schönberg spännande. Kläder, elektroniska retrogrejer, dofter från barndomen.


Rekomenderar
Bikini Hotel 25 hr bar ligger vid Zoo och har snabbt blivit ett hippt hotell men även deras restaurang rooftop bar, Nemi med tillhörande Monkey bar. Lätt förvirrande ligger de på samma våning med skilda namn. IT-folk, designers och musiker blandat med tyska turister är här för att njuta av cocktails, bounda och flörta. Det är inte uppknäppt, utan avslappnad lyxkänsla. Dynamik skapas mellan soullåtarna Dj’en omsorgsfullt väljer, senare övergår musiken till deep progressive..eller strand-house om du så vill. De stänger kl 02 och är uppvärmning till ett mer extremt klubb-berlin kanske i någon dold lokal i Kreuzberg.

Maten på Nemi är en blandning av mellanöstern och Australien. Menyn är spännande, traditionellt mellanöstern-upplägg av smårätter likt tapas. Jag valde falafel, homos och 48h marinerad kyckling, portionerna är tilltagna, ovanligt på hippa restauranger. Allt njuts till angenäm utsikt över Berlin. Lunchen är populär bland Berlinarna, terrassen upplevs helst under solnedgång, det är vackrast då.

Mer info http://www.25hours-hotels.com/en/bikini/home/home.html

Vad Är Berlin
Lite slarvigt kallar man Berlin för Europas New York. Slarvigt?, NYC har inte alls samma själ, frihet eller dynamik. Att jämföra städer är svårt, vart fall omöjligt att kalla dem samma sak. Städer har sitt eget unika liv, Berlin har definitivt något som NYC saknar, frihetskänslan, en personlighet som bara en stad som har levt bakom en mur, bombad av tre nationer,  ingen annan stad kan ta på den mystiken, känslan och genuinitet.  Berlin är unikt, det är bara i Berlin betong blir vackert, att kalla staden för lilla NYC är bara oförskämt.
En äldre dam invid en bar i Kreutzberg, långa kläder hängde över henne, färgat hår, närmare 80 än 20. Varför är Berlin bra: – ”Det finns inga sexuella gränser”
Pappan till den lilla sjuåring som upptaget, kreativt målade med sina sprayflaskor på den lagliga graffittiväggen vid Mauerpark svarade – I viken annan stad har du sett att sjuåringar får leva ut sin kreativitet på stadens murar.
Samma stad, parallella universum, en sak gemensamt, friheten! som bara finns i Berlin, konstnärlig eller sexuell spelar ingen roll. Jag har aldrig hört någon, i någon annan stad beskriva sin stad på samma vis.

grabbspray

Turista
Turismen är Berlins huvudsakliga inkomst. Det bor över fyra miljoner i Berlin, under högsäsongen bor det nästan åtta miljoner trångt inkvartera på hippa, coola och skyffen till hotell runt staden. Ja, det är trångt på gatorna, ibland kändes det nästan klaustrofobiskt när skolklass efter skolklass och guidade gruppresor svärmar som bin, marscherar stråken som skogsmyror runt rådhuset, checkpoint charlie Alexander Plaz. Guidade stadsturer på cykel är populärt, härligt sätt att uppleva Berlin på.

Utsikten från Fernsehturm är vacker, Alexanderplaz viktig och Brandenburger Tor självklar. När du tittat dig trött på dessa klassiker, vill du ha något annat.
Berlin har lika stor historia under jorden som den över, utan bombastiska byggnader men imponerande tunnelbygge. Ett långt nätverk av korridorer, gömmor imponerande skyddsrum, byggnader och installationer.

Alternativet till det vanliga
Berliner Unterwelten är de som arrangerar guidade turer på engelska och tyska. Tar dig med långt under jord och underhållande berättar hur Berlin kunde stå emot de allierandes ihärdiga bomber. Hur kom det sig att det aldrig blev någon eldstorm i Berlin, likt Dresden av de tusentals brandbomber som föll? Ja, det får du reda på där. Mer info http://berliner-unterwelten.de/home.1.1.html
90 minuter för 11€ är helt klart prisvärt och ett hellre alternativ än en medioker båttur på Spree.

DDR Interaktiva Museum allt från uniformer, Trabanter till Stasis förhörsrum och nakenbad. Det är ett snyggt intressant och framförallt underhållande museum. Ska du besöka ett museum så föreslår jag detta.

Välj Hotel efter Personlighet
Vi som söker oss till Berlin gör det inte främst för att besöka ett ytterligare kliniskt hotell, det du finner i vilken medelstor stad som helst.
Berlin ger dig lite mer när det handlar om hotellupplevelser. Där strävas det att hitta unika variationer, personlighet och tillhörighet. Det handlar om attityder och känsla, inte putsade dörrhandtag och spegelblankt golv.

50 rum, 50 konstnärer har fritt designat var sitt rum på Arte Luise Hotel. Det märks redan vid entrén där en avancerad fondvägg har målats för hand. Något som liknar storsjöodjurets huvud tränger ut ur väggen i foajén. Det är lugnt här, ingen kommers, trots centralt läge på Louisenstrßen, tvärgata till det mer turistiga Brandburger Tor. Fågelkvitter från innergården, obesvärat, en oas från stress.
Hotellbaren; kaffeautomat, fyra kylar med dryck och varierande tilltugg. Det är minimalistiskt uträknat. I Berlin besöker man barer tex ORA i Kreuzberg eller Monkey i det hippa Bikini Berlin.
Arte Kunshotel är långt ifrån stiliga cocktailars och pianobarer. Jag gillar det! Enkelheten bygger härligheten.

Rummen, är helt skilda, lever sina egna liv, det finns ingen linjen mellan dem. Jag upplevde tre olika rum i den bombastiska fastigheten från 1892. Ena halvan var ett apotek den andra halvan fastigheter för sjukhusets personal innan det blev hotell 1995.
Det har inte sparats på takhöjd, fyra meter kunde jag räkna det till. En natt spenderades på golvet, asiatiskdesignad säng, blått rum, konstverk av järntråd svävade ovanför mig, väggarna prydde något som liknande flytande metall som splashats ut, bildade skimrande stänk.

De följande nätterna tillbringade jag i ett rum med ordentlig säng, snygga kollage hängde på väggarna. WC’n var 40kvm, luftig känsla med den lilla duschkabinen i hörnet.

Fönster in mot gården , fasaden är klädd med hängrankor. Hemvist för 100-talet småfåglar, du väcks till desperat kvitter runt 05:30, inte av trafik, eller av den närliggande S-ban som passerar invid.

arte berlin

Att checka in på Arte Louise Hotel är inte som att checka in på Clarion i Örebro, Stockholm eller Lübeck. När din nyckel hittar in i låset till dörren intar känslan, ”Du kommer hem till någon, kanske dig själv eller hos någon bekant”. Ett hemtrevligt hotell helt utan den traditionella hotellkänslan eller falska krusiduller.

Arte Luise Kunsthotel är bara ett hotell av alla de andra som satsar på personlighet och alternativt i Berlin. Det är en stark trend! Det finns de mest bisarra hotell till det mer vaniljlena. Vissa har likkistor som sängar andra har svanar, variationen är minst sagt bred.
Arte Luise ligger bra till när man kommer från flyget, bussen stannar direkt utanför. Men även strategiskt om du vill ha en mångfaldig turism mellan fällor, nyfikenhet och shopping. Mer info http://www.luise-berlin.com/

Sammantaget
Nog har Berlin förändrats, välputsat med endast några få områden där det fortfarande är alternativt. Cyklar, Falafel och progressivkonst blandas snyggt även de bistra turistgrupperna gör sig i skenet av Berlin.
Att säga att Berlin är sig likt är att ljuga. Mina anteckningar från 2009 är helt inaktuella. Den härliga hamburger-baren som jag bosatte mig vid 2009 hade rivits. Det som nu fanns där var en slags urban sandstrand, solstolar med parasoller curry-wurst-vagnar omslöt stranden, gav sken av ett sandigt foodcourt.
Jag upplever Berlin som färgglad gelé, mjukmassa, långsamt rinnande mellan fingrarna och hittar ny form hela tiden. Det är vackert, betongen solar sig ironiskt i de putsade fasaderna.

Hamburgerhaket som blev sandpark

Hamburgerhaket som blev sandpark

 

Tänk På
Visakort, de flesta butiker och restauranger tar inte kort, cash is king , en påse pengar är ett måste om du fritt ska kunna röra dig i Berlin.
Köp turistpass 380kr för 7 dagar ger dig fritt till alla bussar, tunnelbanor och rabatter på utvalda museum och i vissa fall fri entré. Berlin är stort och det underlättar att snabbt kunna åka mellan områdena.
Även om Berlin anses som spontant blev jag förvånad över att bord behöver bokas, även på de mest otippade ställen. Så var det inte 2009, men så är det nu. Är det en särskild restaurang du vill besöka, boka bord annars är det risk för att du blir utan. Detta gäller inte luncher eller hamburger-hak men ex den Peruanska restaurangen Cevicheria eller Italienska Nudo vilka båda är bra men är casual-restauranger.

Mer info http://www.visitberlin.de/en

 

Text/Foto LeonGrimaldi