BenQ GV1 Bärbar Projektor

BenQ´s projektorer behöver knappast någon närmare presentation. De har en tradition av att göra marknadens bästa projektorer. Trots det var skepsisen stor kring en portabel projektor. De som tidigare fanns var milt uttryckt ett dåligt skämt. Därav var mina förväntningar låga.

BenQ GV1 kommer i en rustikkartong, välpaketerad tillsammans med en praktisk transportväska, fjärrkontroll samt laddare.  GV1 är batteridriven och har en batteritid på ca 3hr. Medföljande fjärrkontroll påminner om AppleTv-kontrollen från första generationen men man har kostat på gummiknappar. Designen övertygar utstrålar inte entusiasm.

I handen

Lyfter den lilla ”biffen” ur kartongen. Det är en solid liten klump i aluminium som förutom lins och lampa även har inbyggd högtalare.

Överdelen går att rikta upp och ned och du ställer skärpa med en liten ratt på sidan.

Överst på GV1 hittar du kontrollknappar på och av volym och bluetooth.

I botten har man en USB-C ingång, där du kan plugga in din Ipad eller liknande om du inte vill streema över Wi-Fi eller bluetooth från enheten. Tyngdpunkten är låg och väl uträknat för att kunna stå stabilt på ojämna underlag. Ett stort plus till stativfästet i botten som möjliggör placering om det inte finns tillgång till bra underlag.

Kontrollen är livsviktig

Det är enkelt att koppla in projektorn. I praktiken är det bara att trycka på ON och ”whola” fläkten surrar till och de 200 ansi lumen skiner upp. Nu börjar navigeringen i OS och här krävs en fjärrkontroll. GV1 går inte att använda utan den. Vilket betyder att om du tappar kontrollen är hela projektorn värdelös.

Att navigera med kontrollen är lite struligt. Det är exakt lika struligt som med Apple-Tv kontrollen. Den hoppar över steg och är rätt svår att komma överens med.  

När du väl lyckats stega dig fram och ställt in nätverket föreslår jag att du laddar hem fjärrkontrollsappen till din mobil. Allt blir enklare med den. Appen går bara att använda om telefonen är uppkopplad till samma nätverk som GV1.

I menyerna

OS är något vi kan kalla Androidish. Inte lika utbyggt som vanliga Android och utan tillgång till google play, men alternativet Apodite. Här finns en handfull appar att ladda hem som ex Netflix.  Att spela upp Netflix etc fungerar felfritt och helt utan problem. Vill du kolla på HBO måste spegla datorn via bluetooth eftersom mobilappen spärrar delning. Speglingen fungerar hyfsat bra men inte lika bra som Netflix direkt-cast. Youtube SVT går att streema direkt från annan enhet och fungerar klockrent. Youtube-appen kan du även ladda ned till BenQ GV1 men galet rörigt och begränsat gränssnitt. Red Bull Tv fungerar även det utmärkt. Det finns även tillgång till en rad andra filmportaler med lite olika inslag av kvalité och utbud.

Bildkvalitén

Det här en projektor som är för dig som reser eller rör på dig och vill ha en kraftfull och portabel liten projektor. Därför kan man inte mäta bildkvalitén med de stationära maskinerna. Utan referenserna handlar om portabla enheter. Ljuset är 200 ansi lumen och i praktiken betyder det att ett dunkelt eller mörkt rum krävs för att få en bra bild. Att projektera i dagsljus är inte omöjligt men tämligen svagt resultat.

Det är inte bara jag som är imponerad!

Under rätt förutsättningar dvs mörkt och ren vägg är bilden bättre än vad jag kunde ana. Det är en en härlig känsla att beama upp 100 tum i ett hotellrum, tält eller i sovrummet. Det finns tre inbyggda profiler Vivid tv, Cinema, sport och presentation.

Ljudet

Ljudet är helt klart godkänt och spelar på riktigt bra. I synnerhet är ljudet i videoläget lämpat för tal och ströljud musik låter inte jättebra.  Är du ute efter att bara spela musik föreslår jag bluetooth via ex Spotify-appen, ljudet blir bättre då.

Tillsist

Mina tveksamheter till en portabel projektor har utraderas till att BenQ GV1 är självklar pryl att ha. Man kan anse det som onödigt, men när du väl har börjat med  BenQ GV1 är den nödvändig, lika nödvändig som ex mobilen. Jag har sedan länge avfärdat TV. Vem ser på det? Inte jag i alla fall, utan jag kollar serier och Youtube endast och oftast i min padda. Med det sagt kom jag att älska den lilla ”biffen” mer än någonsin. Den har alltid en extra plats i min pack när jag reser, bredvid mig i sängen och ger mig mycket nöje från tågkupé till hotellrum. Imponerad av bild och ljudkvalitén, dock är gränssnittet lite bräckligt, men med mobilappen så blir det ett mindre problem. Hade dock önskat lite fler ingångar ex HDMI och riktig Android hade varit bra.  Enligt Benq är en uppdatering på ingång och även en generation två. Hoppas att cast-begränsningarna är lösta och att man kan casta tex HBO, det vore toppen. Trotts att det finns små brister så är utförandet bäst i sin klass och bildkvalitén är njutbar. Jag kan varmt rekommendera BenQ GV1, den har givit mig många trevliga filmstunder på mina resor och i sängen.

Mer info här

Text Bild Leon Grimaldi