Benjamin Hoppe

0

Benjamin Hoppe


fia--085SM i Wake 2008 sken med sin frånvaro i alla fall vår mail box och vi var inte där. Om informationen stämmer så var åkarkvalitén outstanding och ett bevis på att Wake är ett växande begrepp. Enligt min mening så är det än stark generationsskiftning och nya förmågor poppar upp. Fagerstas Wakegymnasium producerar åkare som aldrig förr med god kvalité och det är dessa skolade åkare som nu skördar hem priserna. Benjamin Hoppe är en av dessa ax som sållats bort från kornen som växt på Wakeboardvärldens stora fällt. Han åker stilrent och hårt och med detta så plockade han hem SM guldet. Hans namn har jag hört nämnas lite här och där men inte riktigt fått grepp om honom. Hela hans familj är engagerade i Wakeboard och familjen Hoppe är målsäkra men en så länge är Benjamin No 1.
I ett väderväxlande Åre under Mayhem så skulle det hållas ett sesssion med Dragon där Benjamin är upplockad som team åkare. Jag tog mig till Årestrand för att försöka leta reda på Benjamin. Kunde inte se honom någonstans. Frågade runt lite bland folket som hängde kring bryggan. Plötsligt sticker en gubbe med strutöron fram huvudet.

– Hopp sa du
– Ja, har du sett honom?,
– Det kan hoppa jätte bra allihop här..
– Jo , visst men jag ska ha tag i åkaren hopp.
– Menar du Svenska hopp
– Jo nog är han svensk alltid har du sett honom..
– Alla åkarna är Svenska Hopp..svarar gubben

Jag ger upp orkar inte diskutera med en trögpajas och letar vidare. Men en sak stod klart Hoppe är banne mig ett bra namn på denna herre. Är det något han är bra på så är det höga hopp
Tillsist finner jag Benjamin…
Han ger intrycket av en lugn och ödmjuk kille där han står och dirigerar nybörjare på bryggan.
Vi tar oss in på Holliday Club förhoppning att ostört kunna genomföra en rekorderlig intervju. Men hotellets lounge var mötespunkt för alla Åres skrikande barn men vi gjorde våra bästa.

Hur känns det med ett SM guld i handen?
–    De känns kanoners.

klicka på bilden för att se en träningsfilm..


batwing-sidaKan tänka mig att hård träning ligger bakom?
–    Mina år på Wakegymnasiet har givit mig medalj.

Hur funkar det där gymnasiet rent praktiskt?

–    Man läser vanlig linje typ samhälle. Efter skolan så kör man Wake och skolan hjälper till med båt och material och träning.

Har de kabelbana?

–    Nej absolut inte. Vi kör båt i olika sjöar.

Hur tränar man på vintern?

–    Vinterträningen är lite trist de blir mest gym. Eftersom detta från början är ett vattenskidgymnasium så blir träningen mer efter deras rutiner. Men de kompenseras att vi 5 veckor varje år åker till USA och hårdtränar.

Är USA the shit när det gäller Wake?

Det kan man säga. Möjligheterna är fler där och de finns grymma åkare och tränare där som gör det lättare att utvecklas.

Kan man inte utvecklas i Sverige?

–    Jo visst kan man det. Ja har ju gjort det men sedan är du ett hack mellan att vinna ett SM och blir proffs då behöver man det där lilla extra. Jag tror det är svårt att få det i Sverige helt ut.

Så du funderar på att dra?

–    Nja det får tiden utlåta men i vinter var jag i Thailand och jobbade som Wakeinstruktör. Det gav mig möjligheten att åka rätt mycket själv också.

Flytta till USA kanske?

–    Det där vet man aldrig men jag är öppen och brinner för det jag gör.


hoochieKör du bara wakeboard?
–    Egentligen sökte jag in till snowboardgymnasiet men min kommun strulade till allt så det sket sig ”big time”. Jag tänkte om och kände att Wake kanske är grejen i alla fall och kom in där.

Hur tränar du hemma?

–    Vi har en båt som vi plockar in i olika sjöar. Tyvärr så fanns det grannar som klagade när vi körde på vår favvo spot.  Trots att vi hade kommunens tillåtelse. Nu tvingas vi flytta runt.

Hur är konkurrensen i familjen är pappsen krävande?

–    han är en tävlingsmänniska och friidrottare i grunden. Han tycker det är viktigt att vinna men även att ha kul. Alla vi gör ju detta för det är meningen att ha kul.

Är tävlingar kul då?

–    Ja det är kul men tycker att det kan vara lite strikt ibland. Gillar invitation tävlingar bäst det är lite friare och lämnar utrymme för åkaren att experimentera.

Hur känner du angående marknadsföringen kring sporten jag menar edge hade inte ens fått ett mail om SM?
–    Haha är det sant..Jo där ser du själv precis det jag tänkte säga. Skulle vara roligare om det satsade på riktigt feta events batwing-sidabjuder in några pro åkare som kör med oss och man gör det till en Wakefest skulle vara hur nice som helst. Men nu är det små tävlingar. Det är nästan bara de som håller på känner till dem. Det är lite trist för jag tycker det är kul om sporten växer och fler duktiga åkare utvecklas.

Så vad väntar här näst?

–    Verkar bli massa roliga tävlingar i sommar


Klicka på bilden för att thailandfilmen


Foto porträtt Leon Grimaldi

Actionbilder Hoppes arkiv

Text Leon Grimaldi.

No comments