Asher Roth

0

Asher Roth


acollageweb
Asher-Roth--1170

Det skulle vara lätt att få tag på den rappande 24 åringen från Philadelphia sades det. Hade en inbokad intervju vid Way Out West så det var bara att ta sig till rätt plats rätt tid. För mig ja, men för honom var det lite svårare?.  Tiden ombokades flera gånger på grund av sovpauser, drinkpauser och andra nöjen som  ex att kolla på Lilly Allen.
Dessa ombokningar passade mig väldigt bra då mitt schema var tight och jag hann med det jag annars skulle ha missat. Jag ville absolut inte boka av utan gjorde allt in i det sista för att möta denna väldigt annorlunda rappare. Bara att kolla på youtube klippet med ”Boomboom Pow” säger väldigt mycket om honom. (Klicka på bilden så får du se videon).  Live är han oerhört distanserad och knappast en original gangsta utan driver i stort med hela hiphop grejen. Texterna är fyllda av glädje och ironi. Ibland vet man inte riktigt om han är seriös eller inte. Halva live uppträdandet gick ut på att röka gräs. Han tjatade så mycket om det att det tillsist kändes mer som en grej att driva om. Jag garvade i alla fall åt det. Inte nog med att grabben ser ut som en engelsk skolgosse nu ska han övertyga mig om att han röker mer gräs än cheech and chong det blir bara komik över det. . ” All I Wanna Do Is Smoke Weed, Rap and Swim in the Pool” är en rad ur låten “I am” från hans debut platta ”A Sleep In The Bread Isle” som kom i våras. 
På Forum diskuteras det om han är äkta eller inte. Diskussionerna är vilda och det vitras mer prestige där de inbitna hip hopparna är mer rädda för att en vit kille utan gangster bakgrund går in och snurrar hela branschen med träffsäkra texter och mycket humor.  Han svarar upp till det med väl valda ord i slutet på ett av hans albumspår ”- Greatest rapper of the decade…,And I ain’t even a rapper”. I inlayet följer han upp med –”I encourage you all to think, laugh and most importantly Love”. Förjävla gangsta tycker ni inte!!. Trots att han varken är studio gangster eller hip hoppare vilket han ifrån säger sig rollen som. Men trots det så featar den nu mera hel hylle Busta Rhymes, Cee-Lo och Keri Hilson på hans debut. Så något måste han ha, enligt Eminem så har han tallang. Och det var just Eminem som faktiskt gav han en skjuts på vägen och givit honom sina starkaste lovord.
Det var en samlad Asher Roth jag mötte i foajen. Han ser knappast ut som en artist, lite för enkel för det. För jordnära och skulle lika gärna kunna vara grannpojken som ständigt klampar i min trapp. Vi dricker en var sin Pepsi light ihop. När man mött andra divor så är det Crystal som gäller. Men inte nu, här är det inga utbroderade konstigheter.  Vi delar Pepsi, tittar på varandra tar varsin klunk och jag kan inte låta bli att säga.- Förbannat bra show. Han sväljer tittar upp räcker flaskan mot mig..
–    Ja jag hade kul som fan. Fast lite orolig var jag med tanke på metall bandet som körde innan och den publik som verkade älska dem. Att det skulle bli lite konstigt att köra efter dem. Men det blev riktigt kul.
Bandet han menade var Wolfmother och jag kan förstå om han var orolig eftersom det är helt skilda stilar och publik.


På en av dina låtar rappar du om att du är förbannat trött på att alla alltid tjatar om Eminem så fort du skall intervjuas.

–    Jag var det då jag skrev låten fast nu verkar det förändra sig. Folk börjar intressera sig mer för mig än av honom. Vilket är ganska skönt, att få bli respekterad för det jag gör inte för att använda mig som språkrör för vad någon annan gör.


Hur kommer det sig att Eminem inte är med på din platta då ni verkar vara bundis?

–    Jag vet inte, det blev bara inte så denna gång. Men jag tycker någonstans att det skönt att han inte är med. Det skulle kännas så färgat.

Hur är det att kliva upp scenen i US tex som vit oetablerad rappare?

–    Rasism finns hur mycket vi än förnekar det.  Jag har alltid kravet på mig att göra 5 dubbelt bättre för att på visa att jag inte är sämre än någon annan.

Det snackas ju en heldel om dig på nätet om du är äkta eller inte?

–    Äkta vad, jag har inga skjutvapen eller åker omkring i lyxbilar och säljer kola. Jag är en simpel kille som gillade skolan. Jag gillar att rappa det man gör och tycker om är väll äkta Allt annat är bara utsmyckning känns det som.


Namnet på skivan hur kommer det sig?

–    Skivans namn kom till då jag och mina vänner hade varit på roof party. Vi sov typ hela dagen och vaknade fulla. Tog oss till en butik köpte en cola och somnade på en bänk igen. Då tänkte vi att vi kanske borde ta den saken till skivan och döpa den till det som hade hänt.


Du berkar vara väldigt tight de band du har med dig. Ni alla verkar vara ett skönt gäng som bara vill ha kul.

–    Ja så är det. Vi är gamla kompisar sedan skoltiden. Vi trivs väldigt bra ihop och det är rätt självklart eftersom vi har så mycket gemensamt. Samtidigt har varje person egna roll och fyller i gen varandras brister. Det är mycket det som gör att vi funkar så bra ihop.


Vi plåtar en porträtt bild och en hopp bild med hans deejay WreckinEyez. Man kan sägaatt asher lever på hoppet. Jag har plåtat action bilder i 15år och har aldrig sett någon hoppa så högt och stil fullt. Respect!!!!

 

Foto / Text Leon Grimaldi

No comments