Alanya

0

Är kanske mest känt för sol, bad fest och för påträngande säljare. Staden är som jag brukar beskriva dem, – En typisk turistort. En kulisstad utan något

imgp2233
turkiet 7
turkiet 1
turkiet 3
turkiet 4
imgp0002
imgp2206
turkiet 6

beständigt annat än just sol, bad och fest vilket det finns gott om. Det är den här typen av städer som jag gillar att kika närmare på,  -Vad finns det att göra för personer som jag. En person som bokstavligen ruttnar på att ligga för länge på en sandstrand och känna sanden piska mot min hud när grannen skakar av sin handduk på den allt för trånga stranden. Jag får panik av trånga stränder och brukar nöja mig med endast fest eller alternativa aktiviteter av ren natur.


Vad finns det då för alternativ?

Om vi tar saken från dess geografiska plassering så är Alanya beläget på en liten halvö vid foten av Taurusbergen i provinsen Antalya, cirka 140 kilometer sydöst om staden Antalya på Anatoliens sydkust mot Medelhavet. Det vill säga ganska kuperad omgivning vilket inbjuder till det mesta man kan tänka inom alternativa atraktioner. Ett mycket bra alternativ för dig som vill slippa tyska fetton som vältrar sig på stranden likt kotletter i en stekpanna. I stället för att skvätta varma steksafter på dig piskar dig med sand. Likheterna är många och därför lika stor anledning att botanisera i det alternativa.


Jag har tidigare erfarenheter av rafting, både tube-rafting och så sedvanlig med flotte. För 70 eur får du delta i en grupp sugna alternativa extremister i olika klasser. Huiderna startar med en hissnande lastbilsfärd uppför Taurusbergen. Den gamla militärlastbilen av märket “Fiat” har ibland svårigheter att få plats på åsnestigarna ,och så även jag att hålla paniken borta. Då man med 100 meterstup åt ena hållet och bara två hjul i marken navigerar fram, vi kan kalla det spännande och en naturupplevelse. Detta är trakterna där Arlas yoghurtgubbe bor, trakter där folk går mil för att tag i vatten, samma trakter som lever helt avskilt från den feta tysken.
Lastbilen stannar strax ovanför forsen som målar det brungrå bergen klarblå, landskapet är vackert. Ett hem för sköldpaddor, öring, ål, skorpioner, orm samt getingar stora som sparvar. Sköldpaddor såg vi en hel del av, när de satt på stenarna och solade. Getingarna inledde vi en bekantskap med dock utan lika villkor.


Efter ett hängivet pumpade för att få luft i flotten, slitsamt bärandes ned för den branta och långa slänten så sjösatte vi vår smala flotte. Den såg nästan ut som bananen (nej, inte den bananen), du vet en sådan man drar lättklädda brudar på efter en motorbåt. Detta på grund av att det varit torka i floden och stundtals väldigt sparsamt med vatten. Det skilde så mycket som fem meter i nivå mellan vår och höstvatten. 
Ibland kände jag mig som en av de i den gammla tv-serien ” Professor Drövels hemlighet” (klicka på de tyska badpojkarna sp kan du se serien om du inte minns den.) när jag ljudlöst kunde glida med forsen. Ibland hettade det till och då gäller det att ha tungan rätt i munnen och paddla för brinnande livet. Se till att du har med aktiva vänner i kanoten annars kan den här typen av rafting bli mycket slitsam. Höstforsen är rena söndagsskolan mot hur det är på våren.  För dina 700kr el 70eur så ingår det mat, guiderna grillar vid strandkanten medens vi andra kastar macka och doppar oss i det svinkalla vattnet.

Vi var ett ganska roligt gäng trots att det faktiskt inte helt otippat var feta tyskar även på denna resa. Men helt galna sådana, som satte piff på den annars kanske lite för stillsamma rutten.  Därför vill jag råda de som vill ha lite tryck i forsen att ta en tur mellan maj –juni sedan börjar det att avta. Det beror naturligtvis på hur mycket regn det har kommit, men ett gott riktmärke för att du inte skall bli besviken.
Mellan Antalya och Alanya har man byggt en cabel park för wakeboard. En hyfsat stor bana med rails och boxar. Dessvärre så fick jag aldrig möjlighet att besöka denna , men de bilder och utsago jag har fått så skall den vara grym eftersom den är nybyggd.
Downhill älskare har mycket bra banor uppe i Taurusbergen där det finns guidade turer vilket jag alltid rekommenderar om man är färsk i spåret.

Hydrokopterfärd får dig som inte är höjdrädd kostar 50eur för 4h då flyger man i områden runt Alanya.

Luftballongfärd går varje dag för den som gillar att ta det lugnt.

Hang gliding är fullt möjligt då bergen har många bra branter att kasta sig utifrån.

Jeep Safari kanske den aktivitet som är lugnast. Du åker rätt och slätt ut på landet och kollar läget under 7h. Chaufförena stannar vid en moské och hos sina vänner som har butiker efter vägen.


Ett trevligt tips är att efter en slitsam tur på forsen boka in ett turkisktbad med massage. 40eur kostar det och det finns flera olika span runt Alanya som har denna service. Prisvärt och skönt.
Sammanfattat så är Turkiet mycket mer än bad. Men man skall ha klart för sig att organiserat är mer ett främmande begrepp än en rutin. Ha ordentlig koll på dig själv och räkna inte med att andra gör det då är du ganska säker, även i vildmarken.

Text/ Foto Leon Grimaldi

No comments