Ta biltåget till alpernas Hopfgarten

0

Varför vill man åka biltåg till alpernas Hopfgarten, är det inte enklare att ta flyget till München eller Salzburg och sedan buss därifrån? – Jo, det är det men man kan inte ta med sig bilen. Och då tänker du varför vill man det? – Låt oss säga att du och 4 vänner vill till alperna med skidor och packning. Det blir väldigt dyrt att ta med det på flyget om man räknar med transporter och resa. Därför är biltåget med DB Autozug ett bra alternativ om man inte vill köra de ca 400 milen tur och retur mellan Stockholm och Hopfgarten. Saken är ganska enkel, du rullar på bilen i Hamburg på kvällen, tar plats i sovhytten och vaknar sedan upp tidig morgon i ett spirande alperna.

Tåget stannar i Innsbruck ca en timmas bilfärd från Hopfgarten. Vägen är bra och absolut inte någon knixig alpväg. Dock är det stugbytardag fredag och lördag vilket gör att trafiken kan vara tätare dessa dagar men inget direkt problem.

Hopfgarten är en pittoresk alpby med nästan femtusen invånare och ligger drygt två mil från Kitzbühel och ca 10 minuter från Wörgl med bil. Skidområdet runt Hopfgarten är mångsidigt och har gott om blåa pister och barnbackar. På lika vis finns det bra svarta pister, skogsåkning och fina rännor för den som gillar offpist. Från 250€ får du som vuxen en vecka av nästan 280km pister och 91 olika lifter. Högsta toppen är 1829m, men låt dig inte luras av det är korta åk, det är det absolut inte utan pisterna är långa trotts att berget inte är särskilt högt.

Äta och Bo

Äta i backen är ganska billigt, från 3,5€ får du en rejäl portion Gulasch väljer du ex Schnitzel kostar det ca 7€. En två-rätters i byn kostar mellan 15€ – 20€ och en öl från ca 2 €, självklart finns det både dyrare och billigare alternativ men detta är ungefär vad det kostar för den som inte vill lyxa till det för mycket.
Du kan hyra enklare rum med gemensam dusch för 17€ natten, väljer man hotell med dusch p rummet finns det rum från 25€ och uppåt beroende på läge och lyx.

Att göra om man inte åker skidor.

Vill man inte åka skidor så är det ganska lite utbud i Hopfgarten, man måste ta sig till de större byarna runt om i närområdet för att hitta aktiviteter. Wörgl som ligger ca 10 minuter från Hopfgarten finns ”Wave, Water Park” med sin rutschbana med dubbel loop. Badhuset har över 20 olika bastuvarianter, saltbadspool och två större pooler för barn och motionär. Wörgl inbjuder också till viss shopping, längs huvudgatorna finns både trädgårdstomtar, tyrolerhattar och skidkläder.

Nattliv

Silver Bullet och Ambient är två barer där det är fest fredag och lördag i övrigt är det tunt nattliv i Hopfgarten. Ta i stället taxi, buss eller bilen till Wörgl där det är fest sju dagar i veckan och ett långt mycket bättre utbud på både barer och nattliv.

Att tänka på

Hopfgarten är inte lika snösäkert som ex Chamonix därför bör man kolla av snödjup och väder innan man åker. Jag hade tur när jag var där med konstant snöfall i tredagar det gjorde både pister och off pister helt fantastiska. Men det kunde lika gärna varit snöfattigt, så ta inte snö förgivet.

DB AutoZug´s priser varierar mycket beroende på hur du bokar, vilken tid du bokar och vad du bokar. Kolla därför av de olika alternativen noga innan du bokar, de har även sista minuten och tågen är sällan fulla, med lite tur kan du tjäna tusenlappar på att ha is i magen.

Att betala med kort är inte helt lätt, de tar inte Visa eller MasterCard utan kontanter är det som gäller i butiker, barer, restauranger och vid taxiresor. Vissa växlingsbanker tar inte heller dessa kort, men du kan plocka ut pengar i bankomaterna som finns lite överallt.

Foto:Leon Grimaldi

Länkar:

Autozug:http://www.dbautozug.de/site/dbautozug/se/start.html

 Snö infohttp://www.skiinfo.se/fakta/hopfgarten-skiwelt-EATXHOPFGARTEN-103-sv.jhtml

Webcamhttp://se.snow-forecast.com/resorts/Hopfgarten/webcams/latest

Badhuset i Wörglhttp://www.hohe-salve.com/en/the-largest-water-world-in-woergl.html

 

 

 

No comments