Trek Top Fuel

Fart är något alla strävar efter, för att få fart måste man ha kontroll och kontroll vinner man. Allt hänger ihop; utan kontroll, ingen fart, utan fart tråkig cykling.

Vi vill alla möta våra mål när vi cyklar, målet för mig, det där uttjatade leendet som breds över ansiktet, som ett piano som mästrats av en pianist. Om jag är pianot så är Top Fuelen min Schubert. Perfekt komponerad mellan balans, fart och komfort i korthet total kontroll.

Nog med dravel, det jag försöker säga är att Top Fuel mästrar varje stig, sten och stock obehindrat briljant. Det går fort, de lätta 29er-hjulen rullar snabbt, enkla att få snurr på även om 29ers ofta beskrivs som trögstartade.
Treks nya Boost-system gör det hela enklare med bredare hjulfästen (110 mm fram, 148 mm bak) ger dig ett hjul som är lika styvt som 27,5″ och har alla fördelarna som med 29″. Med Boost 148 bak kan du använda bredare däck och större kedjekrans utan att påverka q-faktorn och pedaleffektiviteten. Översatt till enkel svenska, det går enklare att få upp fart och bibehålla den och vinna mer kraft ur varje tramptag. Låter det som en fantasi, det är verklighet och det märks tydligt.
jagnaturtopfuel-fb
Men det är inte bara Boost som ger dig fart utan även något Trek kallar ABP (Active Braking Pivot). En ständigt aktiv fjädring som under bromsning ger dig kontroll hela tiden. Andra heldämpade system låser sig vid inbromsning, och kontrollen försämras när du behöver den som mest. Treks patenterade Active Braking Pivot löser problemet genom att hålla dämpningen aktiv oavsett om du bromsar eller inte. Du kan bromsa in närmare kurvan, få bättre grepp med bakhjulet i ojämn terräng, cykla snabbare, helt enkelt ha det lite roligare med framför allt fart och kontroll.

jagnaturtopfuel-backe-backe-2

Ramen till Top Fuel 9 är av Treks Alpha Platinum aluminium som de själva menar är en förädlad variant av aluminium. Känslan i cockpit är kompakt och responsen direkt. Inbjuder till fullkontroll utan några som helst konstigheter. Den är som en energiladdad andalusier, rullar enkelt över de mest tekniska och krångligaste partier.

topfuel 3

Det som för ögat betraktas som helt vanlig MTB är inte alls ”vanlig” mtb utan ett energiknippe med full av finesser; floater systemet, evo-linken och mycket mera. Allt finns att läsa här www.trekbikes.com

För vem är Top Fuel; För entusiasten, motionären och tävlingscyklisten som ställer höga krav på utrustningen, en cykel att växa med. Den inbjuder till fantastiskt rolig cykling. Och framförallt snabb, mycket snabb men kontrollerat och direkt. Den här cykeln vinner du tävlingar med Treks XC-lag kan intyga det.

Top_Fuel_9

Kläder: Bontrager

Foto/Text Leon Grimaldi