Sony SP700N Test

Allt sedan bluetooth kom är det i stort sett den enda typ av lurar jag använder. Tidigare lät bluetooth riktigt illa men numera ljudkvalitén inget problem. Nu är det andra nackdelar och fördelar som ställer tillverkarna mot varandra. Batteritid, tekniska funktioner som ex pulsmätare, noice canceling och det mest basala, bra ljud
Inear är inte för alla, det är definitivt för mig. Jag tränar hårt ock aktivt, med mycket rörelse, hopp och studs där klassiska lurar är i vägen och för klumpiga. Självklart tummar jag lite på ljudet igenom att välja Inear-modell, det kan jag leva med.

Sony SP700N kommer i en liten ask, Asken fungerar som laddstation och förvaring. Ett system som de flesta tillverkare erbjuder idag. Inget unikt i utförandet men praktiskt, då det är väldigt lätt att tappa bort de ca 2cm långa enheterna.Hörlurarnas utförande påminner lite om de första bluetooth handsfree för mobil i sitt utförande. De är inte diskreta när du har dem i örat, utan man liknar en juppi från 2004. Jabra Elite har löst designen bättre och snyggare men då har de missat bekvämligheten vilket Sony helt klart är bättre på.

Mina öron är lite krångliga att få den här typen av lur att sitta kvar. Därför föredrar jag egentligen lösningen med båge runt örat. SP 700N har den klassiska gummipiggen att fästa i öronsnäckan, fungerar helt okej och sitter väldigt bekvämt. Efter någon minut har du glömt att du har dem i. Dock så kan de tendera att ploppa ur om man ex gör burpees eller hoppar rep. Lätt tryck så är de på plats igen.
En annan bekvämlighetsfaktor är att det inte är någon kabel mellan höger och vänster lur. Som ex Beats By Dre har. En kabel som klibbar fast i nacken och skaver, ej bekvämt. Det problemet har du inte med Sony SP700N, det är två separata trådlösa enheter, du kan t om använda bara ena luren som bluetooth-headset för mobilen. Nackdelen med att det inte finns kabel emellan dem är att det är enkelt att tappa bort dem. Därför bör man ha för vana att alltid förvara dem i boxen när de inte används.

Ljudet
Det primära med SP700N är självklart ljudkvalitén. Under år har bluetooth haft rätt dålig ljudkvalité. Beats By Dre var egentligen de första att leverera Inear som inte hade ”telefonljud”, de har under många år varit rätt ensamma om en ljudupplevelse med blåtand som bjuder på riklig bas och återhållsam diskant. Utvecklingen har sedan Beats By Dre release gått framåt och idag håller de flesta tillverkare i det högre segmentet bra ljudkvalité. Du får vad du betalar för.
Sony har lyckats få till sitt klassiska Sonyljud även i de små SP700N. Basen finns där, lagom mycket mellanregister och högsta diskanten är mjukt reducerad. Behaglig ljudbild med stuns som inte tröttar ut öronen efter en tids användning. Ljudet är snäppet bättre i Samsung S9 mot Iphone8.

USP (Unique Selling Point)
Vad gör Sony SP700N så speciella då? Liksom de flesta i segmentet håller de högljudkvalité, inte riktigt det starkaste argumentet utan svaret är; Noice Canceling. funktionen som gör dem smått unika. Noice cancelingen stänger ute allt omgivande ljud, fantastiskt bra ex på ett gym som spelar sin egen musik högt. Det ljudet blockar du enkelt ute och kan lugnt lyssna på din egen musik. Nackdelen är att du även blockar ute bilar, bussar, mopeder etc när du tränar ute. Det har Sony naturligtvis tänkt på, det finns en funktion som släpper igenom de ljuden men blockar ex tal och omgivningsbrus. Funktionen går självklart att stänga av helt, då spar du även batteri. Du kan via deras app ställa in känsligheten på Noice Canceling. Hur mycket ljud SP700N ska släppa igenom.

Uppkoppling
Enkelt, direkt kopplade den upp mot min Samsung och Iphone 8 utan kompromiss. Räckvidden på blåtanden är nästan 50meter. Att betrakta som mycket bra. I mitt fall kunde jag ha telefonen i träningsskåpet och röra mig fritt i gymmet.

Batteritiden
Att hålla igång Noice Canceling, blåtand, kostar ström. Detta kom att bli Sony SP700N absolut svagaste länk. Sony utlovar 3,5h timma lyssningstid. Under min vecka av testande har jag aldrig lyckats uppnå vad som utlovas. Möjligen om jag slår av allt lull-lull men då förlorar man även hela grejen med lurarna. Som jag skrev ovan det unika är ju Noice Canceling, det hela blir poänglöst om jag ska slå av den funktionen. Därför får funktionen vara på och batteriet räcker ett träningspass. Har man för att vana att ladda efter varje pass så är det inget problem.

Sammantaget
Sony SP700N är billigare än Jabra Elite, i samma prisklass som Beats by Dre men något dyrare än JBL.
Med Noice Canceling som special funktion är SP700N unika lurar i segmentet och funktionen är ett mycket stort plus.
Ljudkvalitén är inte femma men helt klart en fyra, diskanten kan tendera att dista ibland. Vet inte om det beror på fukt när man tränar eller om det barra är dåligt ljudomfång. .
Passformen är mycket bra. Lätta lurar som direkt sitter kvar i örat utan skavsår.

Största nackdelen är helt klart batteritiden. Mina träningspass är någon timme och glömmer man ladda efter varje pass är det svårt att få batteriet att räcka till. Dessutom är det lite trixande att få i lurarna i boxen om man använder största gummibygeln.det är för trångt. Lätt irriterande om man är stressad .

Trots sina brister är det mycket prisvärda lurar, mycket god funktion och rätt prisklass. Kan varmt rekommendera dem till dig som tränar aktivt och behöver bra ljud och samtidigt kunna stänga omgivningen ute.

Mer info här

Text/Foto Leon Grimaldi