Mtb i Schweiz

Drömmer du om breda panoramor, utsikt i full HD, utmaningar och härligt flow utför. Det är enkelt MTB i Schweiz är magiskt.

I Schweiz trängs de blå alpsjöarna mellan de branta bergssluttningarna. Toppar är lätt pudrade, snö som aldrig försvinner fast stekhet sol gör sitt bästa.

Runt Genévesjön ligger den sk Schweiziska Rivieran. Rivierans pärla heter – Vevey. En rätt liten stad som ligger invid sjön. Storleken har ingen betydelse, mer att det blir tydlig doft av elegans, lyxbilar trängs längs gatorna, märkesbutiker och t.om en helbutik med svindyra Leica  specialutgåvor (kamerans Rolls Royce) cykelbutiker var helt frånvarande. På Veveys välputsade  yta kändes endurocykling väldigt anonymt . Skenet bedrog!
Vevey har ett nätverk av vackra enduro-trails kring bergen runt byn, stigar som alla slutar i Veveys citykärna invid Genévesjön. Montreux, Rochers de Naye blev vår bekantskap, med sina 2 042 möh spanar toppen kungligt ut över Genévesjön nedanför bugar sig Vevey för det bombastiska berget. Det är slående utsikt, vi hade tur med vädret, gav oss fantastiskt panorama över hela Montreux-området. Gruppen stod och gapade över allt det vackra nonchalerade helt guidens uppmaning om att vi måste skynda på.

Rocher de Naye startar stökigt som alltid i alperna, löst skiffer och stepdowns för att mynna ut i en lättcyklad flowig skogstrail med blandskog. Du kan cykla det här utan att vara avancerad cyklist. Dock kanske du måste leda cykeln där det är brantast och stökigt. Cyklar du från topp till dal utan stopp, tar turen ned till Vevey ca 30min. Det är ointressant, den här trailen måste man stanna, andas in andas ut och njuta av det vackra panoramat.
Det bästa är att du behöver inte cykla till toppen, tåget ”Train des Etoiles” tar dig till toppen.
Vevey är för cyklister som söker guldkant i tillvaron, vi kan kalla det lyxcykling.

Vad Mer kan man göra
Vill man inte cykla kan man ägna sig åt hajka, segla eller besöka det gastronomiska museet Alimentarium skapat av Nestlé. Vevey är stolta över att Charlie Chaplin spenderade sina sista 25år i stan och därför gjort en staty av honom, som spanar ut mot en gaffel nedstucken i Genevesjön. Gaffeln en symbol för stadens gastronomiska tradition och Vevey-företaget Nestlé hemstad.
Vingårdarna ligger tätt runt stadens slutningar och samtliga har restauranger. Är du en finsmakare är ett besök på någon av dessa gårdar ett måste. Att bara strosa runt i stan, besöka marknaden är härligt, arketekturen pryds av traditionella väggmålningar. I Vevey talar man främst franska, de äldre vägrar tala något annat medan de yngre har inga problem med engelska eller tyska.

Tar mig vidare
Efter två dagar är jag mätt på lyxbilar, mat och Charlie Chaplin och beslutar mig för att ta mig vidare till cykelbyarna Flims och Laax ca 3h bort med tåg. Tåg är det självklart om du ska resa i Schweiz och rekommenderas varmt. Cykeln får jag enkelt med mig in i de speciella cykel-vagnarna och med deras tåg-app kan jag exakt se vilken perrong jag kommer in på, vilken perrong mitt nya tåg står på och gångtiden emellan. Illusoriskt för en svensk som är van vid SJ och allt oklart därtill. Från tåg till buss, buss till Flims och check in på Arena Hotell.

Arena Hotell är ett enklare hotell för kravlösa cyklister. Total kontrast till Vevey. Rum med varierande design. Mitt rum bestod av en kanin utan ögon och neonfärgade morötter i taket. Intrycket var LSD, mina andra vänner fick taxitema och någon black and white. Anledningen till detta är att man låtit företag och lokala konstnärer inreda var sitt rum. En dynamisk variation kan man enkelt kalla det. Arena Hotell tillhandahåller cykeltvätt och cykelgarage det gör cykellogistiken enkel.

Hotellet ligger strategiskt 100 meter från liften, som tar dig rakt ut i trailen. I botten på hotellet är en nattklubb och Arena bar inhyst (tillhör märkligt nog inte hotellet), populärt hangout för locals och bikers.

Det är ingen tveksamhet till varför Flims-Laax finns med i UNESCO. De vackra bergsformationerna Tectonic Arena Sardona lockar många hajkers till Flims. Berget är därför trångt trots sin storlek. Hundar, bikers och hajkers trängs på de smala stigarna ned från berget.
Gillar man friåkning är Flims och Laax (Laax är systerbyn) optimalt. Du har allt du kan önska här, tar du dig upp till Naraus ca 1900m och cyklar längs sidan på berget mot Grauberg får du en härlig endurocykling. Rekommenderar stop vid restaurangen Segneshütte för en Metzler. Hämta andan för att utmana den tekniska och branta stigen mot Runchöhe. Den knappa kilometern av stök, dropp och rörigt underlag mynnar ut i ett fantastiskt flow trail, med lika fantastiskt namn, Runcen trail. Den slutar i Runchöhe som ligger strax ovanför liftastationen i Flims.
Friåkningen från toppen är inte lätt utan mycket avancerad, det krävs god cykelvana för att hantera de tekniska och branta partierna.
I övrigt är Flims tillägnad alla typer av nivåer. Alla kan cykla här men alla kan inte cykla allt. Variationen är alltså hög. Så även upplevelsen, det är vackert, mycket vackert. Allt från den lilla kursjön Cauma längs ned i dalen till Plaun segna Sut 2000m, där man kan skåda Tectonic Arena Sardona är komplett ögongodis.

Matutbudet i Flims imponerar inte, utan består av en kebabrestaurang och ett café samt någon ”fine dining” som var stängd. Det mesta och bästa utbudet hittar du i Laax. Restaurante Camino kom att bli av en favorit. Med ett smakfullt varierat italienskt kök. Restaurante Caminos pizzor är de bästa jag har ätit, de har även fått pris för dem. Thairestaurangen Nooba är snyggt designad och mycket hög kvalitet ca 20Eur for en Pad Thai. Från Flims tar du dig till Laax med buss, drygt 10 minuter uppför berget. Liftkortet fungerar som busskort.

Slutligen
Äskar du mtb måste du till Schweiz, minst en gång i ditt liv. Här har du allt du kan önska dig som mtb-cyklist. Alla måste köra Runca Trail som besöker Flims (japp, namnet ligger aldrig rätt i munnen men så heter det) 8km långt floe trail, startar från 740m ovanför byn. Spelar ingen roll om du är nybörjare eller pro. Det är ett trail fyllt av lek och klurigheter.

Flims är tveklöst ett av europas bästa cykelorter, Schweiz ett av europas bästa mtb-länder. Detta med sammantagen hänsyn till kvalité, utbud, logistik och upplevelse. Det är ytterst få länder som kan mäta sig med Schweiz sett till helheten, det är ett cykelland för alla som älskar cykel och inte bara mtb utan all typ av cykel.
Swiss är det bästa flygvalet och kanske även det billigaste. Du flyger till Zürich, tar sedan tåget direkt från flygplatsen till Flims eller Vevey. Tar du med dig egen cykel på flyget kostar det 800kr enkel resa. Vill du hyra cykel så håller även de mycket högk valité, Scott och Trek är de vanligaste modellerna i butikerna I Flims och Laax. I Flims var Trek Slash 9.8 standard som hyrcykel, en grym cykel och bekräftar deras höga standard. själv körde jag Trek Fuel Ex och den blev pressad men fungerade felfritt.

Vi spelade även in en Vlog på Eng/tyska

Länkar

Swiss Air

Vevey 

Switzerland 

Flims

Flims Bikepark

Livecam

 

foto/text Leon Grimaldi