Fullvuxna spelmöss

Jag har tillbringat en hel helg med att testa möss. Det är ett delikat ämne och ytterst personligt. Att bara byta mus huxflux är inget man gör, eftersom det innebär tydlig ovana. Men trots allt står vi alla där en dag då vår modell gått sönder och sedan länge utgått ur sortimentet.
Desperat börjar sökandet efter något liknande. Man märker rätt snabbt att det är en djungel och alla forum som tar upp ämnet höjer just sin modell till skyarna. Men inget passar. Efter en tid har man köpt en rad möss i hopp om att allt ska bli som vanligt, det blir det inte, utan bara kostsamt trist innan man hittar sin nya favorit.

Det är inte enkelt för de som är äldre än 16 år med fullvuxna händer att hitta den ultimata spelmusen för large-händer. Jag har inte ”dasslockshänder” utan normal Large fast långa fingrar. Det är oerhört svårt för mig att hitta en mus som ligger rätt i handen och samtidigt matchar mina långa fingrar.

Jag gick igenom forum efter forum, köpte på mig ett gäng möss. Som i butik kändes bra men väl hemma framför CSGO kändes allt bara fel. Högen växte och kan nu utvärdera inköpen. Vilka möss som fungerar bra och mindre bra för mig. Mössen har jag endast spelat CSGO med där kraven är som bekant höga med en snabb mus och lättåtkomliga skjutknappar.

Zowie ZA11
Är en bekant mus som finns i alla storlekar. Den har en lätt förhöjning vilket gör att den ligger snyggt mitt i handen. Vinkeln blir därmed direkt lutad framåt mot knapparna.
Höjden bidrar till att fingrarna inte släpas mot musmattan. Bra för mig, då jag har en ovana att släpa i lillfingret när jag börjar bli trött. Musen har som alla Zowie en matt och lite hal finnish. I början var jag fundersam över hur musen skulle ligga kvar, och inte slungas in i väggen vid snabba rörelser. Men i takt med handen blir allt varmare under spel så sitter den kvar riktigt bra. Zowie ZA11,
en snabb mus som dansar över min hårda musmatta utan problem. Dock är den påtagliga lutningen tröttsam i längden. Då jag spänner handleden för att inte trilla av musen.
Alla knappar och reglage är lätta och snabba att komma åt. Musen är för dig som gillar kupad fattning. ZA11 känns lite som en bandyboll i min hand och inte helt perfekt för längre spel.
Tre olika DPI lägen som du justeras med en lite knapp under musen.

Mer info här http://zowie.benq.com/en/product/mouse.html

Razer Deathadder
Är en skrytsam mus. Den kommer med en mängd funktioner och särskild mjukvara för gud-vet-hur-inställningar. Du kan byta färg på loggan, ändra dpi , x-y accelration blabla. Det är så mycket lulllull att man inte har ork att botanisera igenom allt.
Deatadder är gjord för dig med lite större händer. Min version är gjord för höger endast och har en svängd vinkel på ca 20 grader. Varför? -Det vet jag inte.
Den har en upphöjningen som inte ligger mitt i handen utan hamnar vid finger-roten. Mina fingrar får hjälpligt plats på musen utan tvingas böja dem i en vinkel som gör det svårt att vara snabb med ex glocken i CSGO. Fingret vill gärna göra hookups och blir lätt ett stelt.
Deathadder har inte heller samma glid som någon av Zowie-mössen. Utan jag har efter bara någon veckas användning blev det sämre glid.
Deathadder håller högt dpi, mer än vad som krävs i CSGO. Greppytan över Rival är mycket strävare än mot Zowie och känns greppvänligare och tryggare.

Men Deathadder är inte en direkt CSGO-mus utan en allround spelmus. Vilket ursäktar funktionerna och formen, dock köpte jag den för CSGO och den var hyllad i många forum. Antalet knappar är bra och de sitter även bra till med god åtkomlighet. Jag gillar mångfalden i funktionerna, men formen talar emot Rival, jag blev aldrig vän med den formen.
Även den något tröga glidfunktionen ogillas skarpt och något de måste se över. Gränssnittet är inte plug ´n Play som Zowie utan krångliga inställningar och profiler. Saker ska vara konkreta och direkta, utan massor med funktioner som man inte behöver. Rival är inte en ultimat CSGO-mus men en kvalificerad all-round gaming mus för dig som har lite större händer och spelar allt.

Mer info här http://www.razerzone.com/gaming-mice/razer-deathadder-elite

razer-deathadder

Zowie EC1-A
Finns i två olika modeller med samma funktion. Där EC1-A är gjorda för oss med bananfingrar. Lutningen är inte lika brant som sin systermus ZA11 och känslan är att den är lite bredare och lägre. Den glider galant över alla ytor och är en fighter i sin genre. Den finns bara som höger eller vänsterfattning inte kombo som ex ZA11. Den påminner en del om Logitech 518 som har varit en klassiker och så även en av mina favoriter från förr. Fattningen är god något hal till en början men skärper till sig när händerna blir varma. Hjulet lyser i olika färg beroende vilken DPI du kör. Fingrarna ligger hyffsat bra i den bulliga formen, dock tycker jag att mitt lillfinger har en förmåga att släpa i underlaget enklare än med ex ZA11. EC1-A har en något behagligare vinkel och jag gillar knapparna bättre än ZA11. Du väljer DPI under musen och hjulet indikerar vald DPI. För dig som gillar en bulligmodell med breda knappar är EC1-A ett klart val.

Mer info här http://zowie.benq.com/en/product/mouse.html

Zowie FK-1
Som en Ferrari, ett stabilt strykjärn rör sig den något platta, men långa musen över musmattan. Fk-1 ligger perfekt i min hand, fingrarna dansar enkelt över höger och vänster knapp. Musformen har inga konstiga eller artistiska krökningar som påfrestar fingrar eller handled. Dock är även denna Zowie-modell något hal i början men när handen blir varmare blir fästet bättre. FK-1 är en enkel konstruktion med fokus på det viktigaste. DPI, glid och bra knappar. FK-1 är en ultimat CSGO mus helt utan konstigheter och för mig den bästa av de fyra jag har testat. Allt bara fungerar enkelt och direkt och jag rankade faktiskt upp med en hör musen direkt när jag pluggade in.

Mer info här http://zowie.benq.com/en/product/mouse.html

 

 

Text Leon Grimaldi