Feiyu Tech Gimbal AK 4500

Svenska marknaden har alltid haft stor skepsis för Kina-produkter och nya märken i synnerhet. Det var kanske inte så märkligt eftersom kvalitén var tydligt varierande.Feiyu Tech kom under den här perioden stort, de var en uppstickare med prisvärda packet, men tyvärr med brister som alla andra under samma period. Skakiga gimbals nästan omöjliga att balansera var mer en standard än undantag bland samtliga aktörer. Vinden har vänt och det är Feiyu Tech tur nu. Med spända muskler visar dem som var skeptiska –Feiyu Tech är ett märke att räkna med, inte ett i mängden , utan bland de främsta. De som en gång tvekade gör det inte idag, de personerna är lika entusiastiska som jag när Feiyu Tech släpper nytt.

Att äga en gimbal var en önskedröm redan som liten. Att få till det där filmiska åkningarna var lycka. På den tiden hette lyckan steadycam. Ett tungt och bökigt system och galet dyrt, vilket steadycam fortfarande är. De används fortfarande för filmkameror i den övre klassen långt från DSLR.

Marknaden förändras snabbt, idag äger alla videografer gimbals och märken som Feiyu Tech har sett till att de inte kostar en årslön och gjort gimbals tillgängliga för alla. Idag får man en riktigt bra gimbal för 5000kr som för några år sedan kostade 15000kr.
Det jag vill ha sagt är att det som svenska marknaden länge var fobiska inför har nu tagit över helt. Nämligen kinaproducerade gimbals som levererar kvalité. Egentligen handlar gimbal-marknaden främst om två aktörer FeiyuTech och DJI på semi-pro- nivå som rört om i det giriga imperiet av svindyra tillbehör.

Paketeringen av Feiyutech AK4500 är lyxig. Den levereras i en lättviktsväska men snyggt uthuggna fack för var sak. Perfekt för transportering. Allt du behöver har de skickat med till och med batteri och laddare. Feiyu Tech är frikostiga med tillbehör, något som andra tar extra för är självklart för Feiyu Tech att låta det ingå i priset.

Feiyu Tech har en hel kollektion med fantastiska lösningar för filmare, gimbals till gopros och mobil till större riggar liksom AK4500.
AK4500 är en rak utveckling från AK4000 och den populära AK2000. Enkelheten är genomgående patenterad Feiyu Tech, den går ut på att enkelt koppla på kameran, snabb balansering och köra. Med smart snabbkoppling lyfter du på och av kameran utan att tvingas balansera om gimbalen. Om du inte byter lins dvs då behövs en ny balansering. Det är inte ett projekt! Utan tar max 2 minuter.

Balanseringsprocessen har utvecklats från ett problem till enkel Plug and Play. Det har underlättat mitt arbete på fältet avsevärt. Vill jag ha en gimbalscen kopplar jag bara på kameran, en snabb justering och så är det bara att sätta gång. Tidigare var det ett tydligt projekt att få dit kameran, balansera den, man vågade inte ta bort den för ex linsbyte. Jag hade därför två; en med vidvinkel och en med 85mm på. Problemdagarna är ett hemskt minne. Med AK4500 kan du plocka av och på hur mycket du vill. Det är inget problem mycket tack vare snabbfästet.
Feiyu Tech samtliga modeller från 2017 har varit briljanta i det avseendet och varför jag valt att vara trogen min kinesiska vän.

Feiyu Tech AK4500 klarar upp till 4,6kg. Det betyder att du ex kan köra Red med pro-linser. Bara min Carl Ziess lins väger nästan två kilo. Tillsammans med hus och skärm är man uppe i en vikt där många gimbals kapitulerar, inte AK4500 den är stark så det räcker.

FeiyuTech AK 4500 startar upp supersnabbt. Ett tryck och den är i gång nästan omedelbart. Försedd med touch screen svajpar du mellan menyer. Du kan styra både vitbalans och ISO från gimbalen. Follow fokus med en perfekt balanserad ratt. Ratten kan styra olika saker även gimbak rotationen. Du väljer i menyn vad du vill styra även ställa in känsligheten.

Hyperlink Remote kit är nytt frånFeiyu Tech. Det är precis som det låter en trådlös kontroll som du kan styra gimbalen med. Du kan ex få gimbalen att följa dig när du går. Styra följefokus etc. Feiyu Tech har skickat med en mobilhållare till kontrollen. Du fäster mobilen som en extra skärm för att enklare se vad du filmar när du inte är i närheten av kameran.
Med ett fäste som sitter ovanpå gimbalens handtag skruvar du fast kontrollen när du inte använder den. Det ger dig ett extra stöd och handtag när du filmar. Du som har sprungit runt med gimbals vet att man blir snabbt trött i handlederna. Det här systemet avlastar dina handleder.

Ett extra långt handtag följer med, det skruvas på kontrollhandtaget. Vad ska man med det till tänker du? Ibland vill man komma upp lite i höjd ex ovanför en publik. Med de extra 30cm har du nästan en meter av kontroll. Kanske inget jag använder varje dag, bra att möjligheten finns.
Personliga favoriten är stativbenen och räcker oftast alldeles utmärkt i höjd och dessutom kan jag stadigt ställa ifrån mig gimbalen. Feiyu Tech tidigare stativadapters har varit lite halvdan men på AK4500 vågar jag lita på den stabila konstruktionen.

Du kan integrera kameran till Ak4500 dock begränsat till några få kameramodeller Nikon, Canon Panasonic och Sony.  Hur det ligger till med Olympus och Fuji visste inte supporten när jag frågade; de svarade bara ”technical issues with their system”. Lite trist för dem som använder de modellerna. Men i övrigt fungerar det som det ska.
Hela tre USB uttag har man lagt till med på gimbalen. Det är toppen att slippa dra kabel över hela kameran för att komma åt kontakterna, det var tidigare ett rätt störigt problem.

Feiyu Tech AK4500 har liksom sina andra nyare modeller en låsfunktion för gimbalen. En funktion som gör det möjligt att låsa gimbalen under transport. Att slippa att gimbalen slänger runt i väskan eller i handen känns tryggt. Det är oftast under de situationerna man har sönder sin gimbal.  Innan systemet fanns använde jag kardborrband för att hålla gimbalen på plats under transport. Så är det inte nu utan allt är säkrat med genialt lås.

Vikt är en ständig fiende. Som resande fotograf och framför allt på cykel är det en delikat sak. Vikt och kvalité. De hör sällan ihop, tungt håller bättre än lätt och ständigt letar jag efter en bra balans. Feiyu Tech Ak4500 består mest av karbon och väger bara 1,6kg. Det är en fantastisk matchvikt och gör att jag utan problem kan ta med den upp på berget. Något som jag tidigare har undvikit av praktiska själ.

Till sist
För ca 8000kr har du en komplett gimbal som fullständigt täcker in alla dina behov. Den är stark och lätt att bära. Du behöver aldrig känna dig utmanad vid balansering eller transport. Allt bara fungerar så enkelt som det ska. FeiyuTech är kvalité, deras produkter känns solida och långt ifrån det smått nedlåtande uttrycket kina-kvalité. Det negativa jag kan säga om FeiyuTech AK4500 är modellbegränsningen för styrning av kamera. Hoppas verkligen att fler märken och modeller går att använda till AK4500. Vitbalans ISO och Rec är trevligt att ha vid fingrarna. Feiyu Tech AK4500 är ett av de bästa gimbalens i sin klass på marknaden. Testa så får du se.
Så här tyckte vi i siffror
(Skala 1-5 )

Utförande/design 5 Bra ergonomi greppvänlig och genomtänkt design
Användarvänligt 5
Enklare blir det inte
Material 5
Karbon och aluminium kan inte gå fel
Funktion 4+
Funktionen är briljant men minus för att få kameramodeller kan styras från gimbalen
Förpackning 4
Väskan som följer med är snygg och användbar förpackning
Prisvärt 4+
Hänsyn till vad som ingår i paketet är FeiyuTech överlägsna sina konkurrenter
GUI 3
Du svajpar på skärmen för att hitta rätt funktion, det kan ibland vara lite svårt att få till rätt val mellan funktionerna
Batteritid 3
Den är ok men inte imponerande
Prisvärt 4+
Tveklöst
Support 4
(vi skickade testfrågor till Feiyu Tech för att se svarstid. De var oerhört engagerande när vi fick svar efter 24h. De skickade all info vi frågade efter, övertydliga med länkar till film etc. Vi var ytterst nöjda med bemötande och resultat. Dock kan 24h vara frustrerande lång tid för svar. Vi hade gärna hade sett snabbare handlingstid men fortfarande bättre service än vad som är normen i genren)

Text/Foto Leon Grimaldi