Feiyu Tech VLOG Pocket Gimbal

Enkelhet är allt och kanske anledningen till varför folk (även jag) föredrar mobilkameran framför att släpa runt på en kamerarigg för att ”kanske” fånga en bild. Mobilen har man alltid med sig och blir den absoluta kameran. De senaste mobilmodellerna i mitt fall Iphone blir det riktigt bra för sitt ändamål dvs publicera på sociala medier.

Feiyu Tech Vlog Pocket är en av marknadens minsta gimbals, den är så liten att den t.om ryms i handflatan. Trots sin ringa storlek är motorerna förvånansvärt starka och hanterar min XS med extra vattentätt skal i aluminium och gorillaglas med en matchvikt närmare 500gr helt problemfritt.

Bantade funktioner inget problem
Igenom att slopa vissa funktioner som ex joystick har Feiyu Tech lyckats bantat ned storleken jämte konkurrenterna. Behövs joystick? Nja, enda gången jag saknar joystick är när jag sätter gimbalen på stativ för att rikta kameran. Det går att justera vinkeln via Feiyu Tech´s app som även har en bra mjukvara för inspelning. Det är också där du ställer in timelaps, tracking etc.

Funktionerna styrs med de traditionella knapparna, två på fronten och en på baksidan. Allt integreras via bluetooth. På/Av och val mellan stillbild gör du från handtaget. Tracking mode och fast mode med knappen på baksidan. Vertikalt läge sker med ett knapptryck för att göra ex storys på IG. Vilket också ger skäl till namnet VLOG pocket.

Funktionen
Du balanserar in telefonen, slår på gimbalen sedan sköter resten sig själv. Du kan inte ställa in mjukheten i panoreringen vilket jag tycker är rätt negativt. Ibland kan det tendera robotkänsla i panoreringen. Då sk fade-funktionen är helt borta och därför krävs det mer av dig när du filmar för att få mjuka panoreringar ex runt hörn. Gimbalen fungerar som man kan förvänta sig både horisontellt och vertikalt. VLOG pocket kan inte hållas uppochner inte heller torch-greppet fungerar. Utan den är gjord för ”vanliga” vinklar utan konstigheter. VLOG Pocket har internt batteri. Batteriet räcker ca 14h och laddas på 2h.


Sammantaget

Feiyu Tech är marknadens lättaste och minsta gimbal. Den är till för dig som älskar enkelt utan krångel. De flesta telefoner har viss stabilisering inbyggt men att använda gimbal är ta kvalitén vidare. Vill du få en mer proffsig look på dina mobilfilmer till en liten kostnad ska du ta en titt på Feiyu Tech Vlog Pocket. Visst, den har en del brister som joystick men vägs upp av storleken och enkelheten. Den är liten och kraftfull och levererar perfekt kvalité för små produktioner och Vlogs.
Priset är ca 900kr och är ca 300kr billigare än konkurrenterna. Feiyu Tech har slopat strösslet och lagt ned energi på det primära i – balansera en telefon i ett litet format.


Positivt

+ Storleken
+ Vikten
+ Batteritiden
+ Det lilla stativet som följer med
+ Laddtiden
+ Priset
+ Bra funktioner i appen för att styra gimbalen

Negativt
– Ingen joystick
– Går ej att köra uppochned
– Ibland tappar den kalibrering
– Skruven till fällningen av armen är bara intryckt och inte limmad vilket gör att den enkelt hamnar fel och försvårar upplåsning. Man lär sig att kolla det med tiden men helt klart en brist.
– Plastig
– Micro USB (2019?)

Mer info här Feiyu Tech

Tillsist
Jag kan med gott samvete ge gimbalen en fyra av fem! Främst för att inte hastighet och mjukhet för panorering går att ställa in. I övrigt en mycket kompetent gimbal för dig som vill ha en liten och lätt gimbal som ryms i fickan.

Text/Photo Leon Grimaldi