Cykel och Sol på Malta

Malta är som du förstår relativt platt ö. Kanske varför traditionell cykling är det mest förekommande, de har till med ett Tour de Malta. MTB är inte lika vanligt och är lite dåligt utvecklat, det finns inga trails direkt avsedda för tuffare former av MTB. Att Malta inte har några högre berg ska man inte låta sig luras av , det är bitvis riktigt brant.

Ön är som en stort rev som skjutits upp 195 meter ur havet och sällan utskjutande klippor som slutar tvärt och ger 100 meter fritt fall ned i havet. Långa branter och serpentiner ligger som kringlor runt de tornliknande formationer som vågorna karvat ur kalkstenen. Det jag kallar kringlor är uråldriga vandringsleder, utmärkta att cykla på. Underlaget är variation av rullgrus, jord och kalksten. Att följa lederna tar dig med på en härlig naturupplevelse som hela tiden övervakas av det azurblå havet och och hettande sol.

Det är inte svår cykling, men du bör ha några timmar bakom styret för att klara av branterna som är direkt utmanande. Men i det stora hela så är cyklingen rätt enkel och bjuder in till riktigt trevliga stunder med utsikt och kittlande utförfärder. Det blir så svårt du gör det till kan man enkelt säga.
Alla vägar leder nedför och slutar alltid i någon pittoresk fiskeby med tillhörande färgglada båtar. Ta gärna en öl eller kaffe i solen, njut av havet och alla de traditionella fiskebåtarna som guppar intill bryggorna. Olika intressanta stopp finns det gott om, även om du cyklar mitt ute i ingenstans snubblar du över historiska platser, det finns mycket att se om man vill pausa från cyklingen. För att få ut det mesta ska man inte ha bråttom utan ta del av det nöjesfält som Maltas natur bjuder på.

Gozo
Maltas syster-ö ligger 25 minuter med färja från Malta. Med bara 30-tusen invånare mot Maltas 400-tusen, blir ön fridfull men även mindre.

Längs havskanten, och slutningar utvinns det salt ur stora bassänger vilka skapar ett abstrakt rutmönster i kalkstenen. I de här områdena är kalkstenen mjuk formad och naturen har skapat en perfekt lekplats för den som gillar hopp och dropp. Ett slags pump-track framtagen av vind och vatten.

Cykla på Gozo är mer bekvämt, dock inte lättare utan stundtals mer utmanande än Malta. Naturen är vackrare, många suktande laguner och fler möjligheter till riktigt bra cykling. Både på och vid sidan om vägen.

Det finns mycket att se på Gozo trots storleken. Många vackra platser, och laguner att bada i.

Ansträngande
Cyklingen går lika mycket uppför som utför och det är krävande i den starka värmen och sträng sol. 3h cykling är direkt slitsamt. Vatten och Resorb är ett måste om man inte ska torka ur. Det är lätt gjort att man inte dricker tillräckligt dagen innan och det påverkar orken dagen efter. Drick vatten kan därför inte sägas för många gånger utan drick, du märker inte när du är uttorkad förens du kraschar. Du kan dricka ur kranen på Malta, det smakar inte bra, köp hellre vatten vid snabbköpet.

 

Utrustning
Den typ av cykel som lämpar sig bäst för mtb i Malta är hel-dämpat med 110-120mm slag. Jag tog mig igenom med Trek Slash 9 160mm, kändes inte helt perfekt för cyklingen här utan Trek Fuel hade varit att föredra. Solskyddsfaktor 50 är ett måste, solen är stark och det bränner efter bara några minuter i solen.

Som jag inledningsvis skrev så är landsvägscyklingen väl utvecklad med flera leder och utritade sträckor. Kan verkligen rekommendera det om du har möjlighet.

Trek Slash 9

 

Guider och cyklar
Det är inga problem att ta med cykeln när du reser med SAS. Kostnaden är ca 400kr men vill du hellre hyra cykel går det bra. Nedan guider och äventyrsarrangörer hjälper dig med det. Du behöver guide om du ska cykla mtb  eftersom det inte finns skyltar. De guidade turerna har olika upplägg och svårigheter och var tydlig med vad du söker. De är lyhörda och tar dig inte med på något du inte klarar av. Två böcker du bör skaffa i turistinformationen är ” Cycle Malta & Gozo” och den omfattande ”The Adventure Guidebook, To The Maltese Islands” den boken tar upp allt från vandring till cykling och dykning. Full med kartor, klätterkartor, dyk-kartor i fickformat.

Guider i Malta

Go Active

http://www.goactive.com.mt/

 

Guider i Gozo

Gozo Adventures

http://www.gozoadventures.com/

bok

 

 

 

 

 

 

Att göra om man inte vill cykla
Bada är ett självklart alternativ, sandstränder och klippor är varierande om vart annat. Gillar man djupa blå laguner är Malta paradiset. Men är man ute efter milslånga stränder är Malta inget för dig. Sandstränderna är fina men korta.

Söker man aktiv semester är Malta självklart alternativ, ön har ett av världens bästa dykvatten. Klättringen är väl etablerad med ett oändligt utbud av klätterleder. Malta har även varje år en mycket populär triathlon-tävling kallad Xterra som lockar deltagare från hela världen.  Om du är intresserad att veta mera om den klicka in på denna link: Exterra Malta

 

 

Historia
Malta har intressant historia med världens mest välbevarade fornlämningar b.la de gamla templen Hagar Qim och Mnajdra. Det vackra St Johns Co Cathedral i Valetta bör besökas. En praktfull katedral med oändlig utsmyckning dessutom hemvist för några av Caravaggios målningar.

Marsaxxlokk marknad är välbesökt på söndagar. Fisk till strumpor, pilbågar till skruvmejslar utbudet är gränslöst. Det går lugnt till, inga påträngande säljare som drar i dig utan man kan lugnt spekulera ifred. Till vardags är Marsaxxlokk en aktiv fiskeby med hundratals traditionella fiskebåtar som ligger för boj i bukten intill. Staden är vacker och det finns flera bra restauranger här. Menyerna är inspirerade av det italienska köket och fisk är alltid ett säkert kort. Restauranger i Malta håller mycket hög kvalité långt mycket bättre än de flesta hotell.

 

Boende
När det handlar om boende är det gott om hotell på Malta. Jag bodde på Santana ett helt ok hotell för 6000kr en vecka. Ligger bra till för cykling, bad och restauranger.

 

Hotellet i Gozo var betydligt bättre och de hade till och med tvättplats för cykel samt mekrum med kompletta cykelverktyg.

En vecka på Calypso kostar från 5000kr beroende på när du bokar.

 

Ett intressant alternativ på Gozo är de smakfullt inredda villa-hotell med tillhörande pool och jacuzzi som man kan hyra. Villan (finns fler än en) är inredda i två våningar, rumsplaneringen skiljer sig mellan dem, men standarden är den samma, lyxigt! till vettigt pris. Du bestämmer helt själv över vilken pension du vill ha, om du vill ha någon alls. Utöver basutbudet Som tillval finns massage, kock, städ allt du kan önska dig.

Du finner mer info här http://baronholidayhomes.com/

 

Vad äter man
Du som rest en del känner säkert igen de där fula matbilderna som exponeras utanför restauranger på turistorter. Gulblekta bilder på någon torr sallad, pasta eller oklar kycklingrätt. På Malta finns det inga fula lockbilder på mat. Alla! jag menar alla restauranger har bra mat, ingen försöker lura skjortan av dig och servera dålig mat. Portionerna är väl tilltagna, maten smakfull och oftast hemgjord med kärlek. Mat är kanske det mest prisvärda på hela Malta näst efter sprit och italiensk glass på Gozo. Vill man ha något snabbt och gott rekommenderar jag Sofra Kebab och Happy Cow rakt över gatan som har mer Mexikansk stil. Fantastiskt gott dessutom prisvänligt.

 

 

Det bästa med Malta
Är folket, maten, reven alla de hundra lagunerna, naturen, och självklart cyklingen. Det är vackert, tillgängligt och varmt vad mer kan man begära. Malta är en härlig ö för den som gillar äventyr och actionsport. Jag har bara skrapat på ytan, inte tagit del av dykningen, klättringen eller kajaking. Mina tre dagar på cykel var en smakfull injektion och en övertygande upplevelse, Malta är riktigt bra och prisvärt och passar de flesta. Det är en charter-ö men charterresenärerna är mellan 25> vilket gör att kvalitén är väldig hög på uteställen och barer.

 

Vad kostar
Lunch/Middag 6-28 eur

Öl 2 eur

Flaska vin 8 eur

Whiskey/cola 2,7 eur

Glass 3 kulor 2-4 eur

Boende 50eur >

Flyg SAS 2300kr >

Priserna variera så klart mellan restauranger och städer.

 

 

Enkel Fakta
Malta är ett av världens minsta länder ca ¼ stort som Öland. Trots det så bor det 400-tusen på ön och gör Malta till världens folktätaste land per capita. Malta är en gammal Brittisk koloni och är tvåspråkigt maltesiska och engelska.

 

Malta ligger i medelhavet mitt emellan Sicilien och Libyen. Klimatet är angenämt året om. Dock kan det vara något kallt under slutet av december med natt-temperaturer ned till tre grader och dagstemperaturer runt 15 grader, aldrig under noll. Ön är förhållandevis platt, högsta punkt är Ta’Dmejrek 283 meter över havet.

 

Gozo är syster-ön och vägen dit sker med färja. Ön är frodigare, bättre i stort för allt som har med sport att göra i synnerhet klättring och dykning och framför allt MTB. Dessutom är allt billigare

 

Högsta punkt är 195 meter.

Maltesernas högsta önskan är att vinna Eurovision.

Foto/Text Leon Grimaldi